multipla skleroza, neuronet.rs, freepik

Simptomi multiple skleroze nastaju zbog stvaranja lezija u centralnom nervnom sistemu, a od položaja same lezije zavisi koji će se simptom ispoljiti.  Jedan od potencijalnih simptoma je mučnina, mada ne i najčešći.  Mučnina može biti direktan simptom MS-a ili posledica nekog drugog simptoma. Takođe, neki lekovi koji se koriste u terapiji MS mogu da izazovu mučnine.

Vrtoglavica i vertigo

Vrtoglavica je uobičajeni simptom MS-a koji, iako kratkotrajan, može izazvati mučninu.

Osim vrtoglavice, može se javiti i vertigo, koji se umnogome razlikuje od obične vrtoglavice. To je lažni osećaj da se stvari oko vas ili brzo kreću ili vrte u krug. Iako ste svesni da se soba oko vas ne okreće, vertigo može da bude veoma uznemirujući i da izazove mučninu. Jedna epizoda vertiga može da traje nekoliko sekundi, ali i nekoliko dana. Može da bude stalna ili prolazna. U ozbiljnijim slučajevima vertigo može da izazove mučninu, povraćanje ili dvostruku sliku.

Ako vam se pojavi vertigo, pronađite udobno mesto, sedite i budite mirni. Izbegavajte nagle pokrete i jaku svetlost. Takođe, izbegavajte čitanje. Mučnina će proći čim se osećaj vrtenja zaustavi.

Ponekad jaku mučninu i povraćanje kod osoba sa MS može da izazove običan pokret koji se nalazi u vašem vidnom polju, ili sama percepcija pokreta. Obavezno se obratite vašem lekaru ako imate duže napade mučnine.

Nuspojave lekova

Neki lekovi koji se koriste u terapiji MS-a mogu da izazovu simptome koji izazivaju mučnine, ili su im vrtoglavica i mučnine neizbežne nuspojave. Ako vam se od prepisane terapije javljaju vertigo, mučnina ili vrtoglavica, neophodno je da porazgovarate sa svojim lekarom kako bi vam ili promenio terapiju ili promenio dozu leka koji koristite. Osim toga, postoje i lekovi koji mogu da pomognu pri kontroli ovog problema.

Najvažnije je da znate da niste sami i da je skoro svaki problem rešiv. Neophodno je da ljudima oko sebe kažete šta vam se događa kako bi mogli da vam pomognu u trenutku kada nastupi vertigo ili mučnina, ali i da razgovarate sa svojim lekarom kako biste pronašli najbolje rešenje.

Izvor: MS Focus Magazine

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here