multipla skleroza, neuronet.rs, freepik_marymarkevich

Prelazak sa toplih letnjih dana na zimsko vreme može izazvati šok za naše telo. Kod osoba sa MS, niske temperature mogu dodatno da pogoršaju simptome, pa može doći do čestih grčeva u mišićima ili slabije pokretljivosti ruku i nogu.

Istraživanja su pokazala da niže temperature pogoršavaju simptome MS,  ali lekari smatraju da može da se utiče na to kako vaše telo oseća promenu temperature.

Sledi nekoliko jednostavnih saveta koji mogu da vam pomognu da vam bude ugodno i toplo i tokom jeseni i zime:

  • Krećite se. Osobe sa multiplom sklerozom tokom hladnijih dana često iskuse pojačanu nepokretljivost. Lekari savetuju da se baš tada potrudite, kad god možete, da imate umerenu fizičku aktivnost poput hodanja ili istezanja, koja će vam dodatno pomoći da sagorite energiju i zagrejete se.
  • Obucite se slojevito. Slojevito oblačenje pomoći će vam da se zagrejete, a ukoliko vam postane prevruće, lako možete skinuti nešto od odeće. Kada vam je hladno, nosite kape, debele čarape ili krznene čizme, i tako ćete zaštiti glavu i stopala od hladnoće.
  • Držite ruke i noge na toplom. Lekari veruju da pri niskim temperaturama MS može da prouzrokuje prekomernu reakciju krvnih sudova u rukama i nogama. Ako imate MS, moguć je i rizik od Rejnoovog sindroma, stanja u kome prsti na rukama i nogama gube toplotu i prelaze iz bele u plavu boju, pa ponovo u crvenu, kada se ponovo uspostavi cirkulacija. Tom prilikom možete da osetite utrnulost, bol ili bockanja u pristima.
neuronet.rs, multipla skleroza
Izvor: Freepik

Kako biste zaštitili ruke i stopala od uticaja hladnoće, nosite grejače za ruke ili koristite jastuk za grejanje, ali nikako ne stavljajte kožu direktno na grejnu podlogu, jer može izazvati opekotine.

  • Pijte toplo.  Preporuka je da konzumirate tople napitke, poput čaja i kafe, ili topla jela poput supe ili čorbe.
  • Provedite vreme na suncu. Čak i u oštrim jesenjim i hladnim zimskim danima, toplina sunca na koži uvek prija. Izađite napolje i upijte zrake sunca. Malo sunca može da vam poboljša raspoloženje, ugreje vas i pomogne pri stvaranju preko potrebnog vitamina D u organizmu.

Izvor: Webmd.com

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here