Nacionalno društvo za borbu protiv MS definiše multiplu sklerozu (MS) kao imunološki uslovljen proces u kom je reakcija imunskog sistema tela usmerena ka centralnom nervnom sistemu (CNS). Precizno objašnjenje zbog čega su ćelije imuniteta podstaknute da napadnu i dalje nije poznato. Zato mnogi stručnjaci smatraju da je MS „imunološki uslovljena“, a ne „autoimuna“ bolest.

MS i ishrana

Kod mnogih osoba sa MS se simptomi mogu ublažiti, konzumacijom određene vrste hrane. Postoje brojni dokazi da odabir ishrane utiče na ozbiljnost MS simptoma i ima značajan uticaj na kvalitet života osoba sa MS dijagnozom.

Dr Džon A. Mekdugal, poznat po svom radu na efektima ishrane na prevenciji i zaustavljanju napredovanja bolesti, kao i neurolog dr Roj Svonk, koji se bavio obimnim istraživanjima krajem četrdesetih i tokom pedesetih godina prošlog veka, smatrali su da ishrana sa manjim procentom masti može da pomogne osobama sa MS.  Smatrali su da proizvodi životinjskog porekla, kao i palmino i kokosovo ulje pogoršavaju simptome. Danas svi specijalisti za MS preporučuju ishranu bogatu vlaknima, sa malim procentom masti.

Deset najboljih namirnica za MS

Namirnice bogate vitaminom D, neprerađeno meso, cele žitarice, sveže voće, povrće, masna riba, ulja biljnog porekla, kurkuma, avokado i đumbir spadaju u top deset najboljih izbora namirnica za MS.

Češća pojava MS je ustanovljena među pacijentima sa nižim nivoom vitamina D. Glavni izvor vitamina D je sunčeva svetlost, ali ga možemo uneti i putem hrane. Ukoliko ne konzumirate mlečne proizvode, preporučuje se unos namirnica bogatih vitaminom D kao što je sok od pomorandže kako biste pomogli sprečavanju i usporavanju napredovanja MS. Namirnice sa obiljem omega 3 i omega 6 kiselina, kao što su losos, skuša, tuna, haringa i žumance, dobri su izvori vitamina D. Pečurke su odličan izvor D vitamina biljnog porekla. Unos celih žitarica umesto rafinisanog brašna ili prerađenih ugljenih hidrata povećaće količinu vlakana, održaće stabilan nivo šećera u krvi, podržaće normalnu funkciju digestivnog trakta i rad creva, ali i pomoći kod opstipacije koju imaju mnoge osobe sa MS dijagnozom.  Ovas, smeđi pirinač i kinoa su dobri primeri celih žitarica koje možete da uvrstite u svoju ishranu. Sveže voće je jedna od najboljih namirnica za MS, jer obezbeđuje mnoštvo mikronutrijenata i antioksidanasa, uključujući polifenole, karotenoide i antocijanine. Kivi, jagodičasto voće, banana i papaja se posebno preporučuju jer su bogate magnezijumom, a njegov nedostatak povezuje sa napredovanjem MS. Zeleno lisnato povrće, spanać, kelj, brokoli i kupus su namirnice bogate vlaknima. Navedene namirnice istovremeno pomažu da se stabilizuje nivo šećera u krvi. Avokado, kurkuma i đumbir imaju protivupalno svojstvo.

Deset najgorih namirnica za MS

Ishrana koja u sebi sadrži zasićene masti, zatim preterana upotreba alkohola, šećera, prerađena hrana bogata aditivima i rafinisanim žitaricama, unos punomasnih mlečnih proizvoda, soli, kofeina i glutena mogu značajno dovesti do pogoršanja simptoma MS.

Preporučuje se unos od 10 do najviše 15 grama zasićenih masti dnevno, uključujući i one biljnog porekla. Izbegavajte namirnice bogate prostim šećerima, jer one doprinose nepravilnim nivoima glukoze u krvi.

Aditivi koji se najčešće koriste u prerađenim namirnicama mogu da oštete crevnu mukozu i time oslabe naš prirodni imunski sistem.

Kao i šećer, rafinisane žitarice su među najgorim namirnicama za MS, jer i one mogu da izazovu nagli skok glukoze u krvi. Ti skokovi mogu da dovedu do oštećenja mijelinskih omotača nervnih ćelija i izazovu disfunkciju nerava. Izbegavajte beli pirinač, krompir, beli hleb i sve rafinisane žitarice.

Pšenica, raž, ječam i bilo koje namirnice sa ovim žitaricama, uključujući belo brašno, sadrže i gluten. Istraživači su ispitivali vezu između MS i celijaklije – stanja u kom unos namirnica sa glutenom izaziva oštećenje tankog creva. Osobama sa MS dijagnozom se savetuje da urade test na intoleranciju glutena. Ukoliko su alergični ili osetljivi na gluten, trebalo bi da se pridržavaju bezglutenske ishrane.

Ograničite dodavanje soli kako biste začinili hranu. Izbegavanje kafe i energetskih pića može da pomogne u kontroli nekih MS simptoma vezanih za češće nadražaje bešike usled diuretičkog efekta kofeina.

Izvori:

Top 10 Best & Worst Foods for Multiple Sclerosis (MS) (afpafitness.com)

Autorka: Ejmi Okipinti

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here