MS i brak

Amerikanka Darlin Kilpatrik godinama živi sa multiplom sklerozom (MS). U braku je više od tri decenije od kojih se već 16 godina uz pomoć i podršku supruga bori protiv MS. Bolest je još više ojačala njihov odnos, iako MS kod nekih parova zna da bude okidač za razvod braka. Zato Darlin iz svog iskustva otkriva savete koji su njoj i njenom suprugu pomogli da sačuvaju brak uprkos izazovima koje nosi MS.

Cenite sve što partner radi za vas

U brakovima u kojima jedan partner ima MS, drugi često preuzima većinu porodičnih i kućnih obaveza. To nije uvek lako i zato je važno da mu stavite do znanja da cenite sve što čini za vas i umesto vas. Budite strpljivi, ne kritikujte kako nešto radi i uzdržite se od komentara, poput onog da biste vi to sigurno bolje uradili.

Imajte na umu da u bračnom odnosu ništa ne donosi toliko problema kao nefleksibilnost. Ako vam se ne dopada kako vaš partner kuva ili kako je očistio dnevnu sobu, pokušajte da se povučete i da mu date priliku da razvije sopstvene rutine. Umesto kritike, uvek je bolje da ga ohrabrite i pohvalite ono što je uradio.

MS i brak
Foto Freepik

Ukoliko ste tek dobili MS dijagnozu, važno je da znate da će vašem partneru biti potrebno do godinu dana da se prilagodi svim promenama koje je ona unela u vaš zajednički život, baš kao i vama. Svaki put kad se pojavi neki novi simptom ili faza, oboje ćete morati tome da se prilagođavate i zato je bitno da se zajedno što više informišete o MS. Učlanite se u društvo koje okuplja osobe sa MS jer tamo možete mnogo da naučite i vidite kako se MS najbolje drži pod kontrolom.

Izgovarajte što ćešče čarobne reči „molim“ i „hvala“

Ne zaboravite da koristite što češće ove moćne reći. Razmislite o svemu što vaš suprug/a, deca i prijatelji čine za vas. Nekad jedna reč, poljubac u obraz ili zagrljaj mogu najbolje da pokažu vašu zahvalnost. U pojedinim trenucima i oni će imati loše faze, pa će im biti potrebno vaše ohrabrenje.

Razgovarajte otvoreno o finansijama

Ukoliko zbog MS ne radite i nemate svoje prihode, svi finansijski porodični troškovi biće veliki teret za vašeg partnera. Situacija je dodatno otežana ukoliko i lekove i preglede lekara morate da plaćate. Zato je važno da sa partnerom otvoreno i iskreno razgovarate o porodičnim finansijama i da zajednički napravite plan kako ćete raspolagati kućnim budžetom.

Ohrabrite partnera da izađe sa društvom

Darlin savetuje da ne očekujete od svog partnera da svaki slobodan trenutak provodi sa vama. Nemojte biti sebični i zabranjivati mu da ide na okupljanja sa društvom samo zato što vi ne možete da idete sa njim. Umesto toga, ohrabrite ga da izađe i da se opusti i tako mu pokažite svoju ljubav. Biće vam zahvalan na razumevanju i znajte da ovakve sitnice mogu samo još više da učvrste vaš odnos.

Negujte bliskost

U braku je veoma važno da ne dozvolite da se udaljite od partnera. Zato negujte otvorenu i iskrenu komunikaciju, posebno zbog toga što MS izaziva mnoge probleme i ako se o njima ne govori, to može samo da naškodi vašem odnosu. Pričajte iskreno sa partnerom o svojim emocijama, promenama koje doživljavate u telu i pronađite nov način kako da ostanete bliski i intimni. Učinite sve što možete da vaš odnos ostane kao pre.

Izvor: hubpages.com

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here