Multipla skleroz je teška, neizlečiva i uglavnom napada mlade ljude. Osim toga, ova bolest je krajnje podmukla. Njen tok je nepredvidiv, a simptomi se javljaju i nestaju na neočekivan način, dok se podjednako nepredvidivo smenjuju i faze pogoršanja i smirivanja bolesti.

„Za multiplu sklerozu se kaže da je “najveći imitator“ u neurologiji i da ne postoji apsolutno specifičan i senzitivan dijagnostički test za ovu bolest, pa je pre postavljanja dijagnoze neophodno da se isključe sve alternative, među kojima je, između ostalih, posebno značajna odnedavno definisana nova autoimunska demijelinizaciona bolest centralnog nervnog sistema (CNS) neuromijelitisoptika“, objašnjava prof. dr Jelena Drulović, načelnica Odeljenja za imunski posredovane bolesti CNS-a Klinike za neurologiju u KCS.

Simptomi i manifestacije MS su različite za svakog obolelog, dok se vremenom pojavljuju i novi, teži simptomi, koje znatno doprinose onesposobljenosti kod osoba sa MS.

„Poslednjih godina utvrđena je i česta pojava kognitivnih smetnji poput poremećaja pažnje i pamćenja, ali i psihijatrijski poremećaji, kao što su depresivnost i anksioznost“, kaže prof. dr Drulović.

Ključni segment lečenja MS sastoji se u što ranijoj i kontinuiranoj primeni lekova koji modifikuju prirodni tok bolesti – DMT  (engl. „disease modifying therapy“, DMT),  koja se u svetu primenjuje od 1995. godine. Nove DMT terapije usporavaju progresiju bolesti, smanjuju učestalost pogoršanja za oko 60 odsto i značajno podižu kvalitet života osoba sa MS, što je jako važno jer multipla skleroza tokom vremena ima tendenciju akumulacije onesposobljenosti, pa se pacijenti godinama bore sa različitim problemima vezanim za fizičko, mentalno i socijalno zdravlje.

„U Srbiji je od 2005. godine primena jednog broja DMT lekova omogućena za ograničeni broj bolesnika, koji se do danas postepeno uvećavao. Međutim, nijedan od oralnih lekova i onih visoke efektivnosti za sada nisu dostupni, ali Ministarstvo zdravlja i RFZO čine napore da sistemski reše pitanje uvođenja inovativnih lekova i verujem da će se uskoro naći mogućnost da se unapredi tretman obolelih od MS-a. To bi bilo veoma korisno za društvo u celini, jer bi omogućilo mladim pacijentima da budu profesionalno aktivni, da vode kvalitetan porodični život, čime bi se značajno umanjili troškovi i opterećenje društva ovom bolešću“, ističe prof. dr Drulović.

Izvor: Nedeljnik

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here