Prema jednoj novoj studiji, osobe sa MS se osećaju znatno bolje ukoliko provode vreme na suncu. Pored toga su manje umorne, imaju više energije, a dodatno svedoče i da progresija MS sporije napreduje. Ovo ne bi trebalo da predstavlja nikakvo iznenađenje, jer se slični rezultati u okviru realizovanih kliničkih studija objavljuju već decenijama.

Tako je i dr Čarls Davenport još 1922. godine napisao rad pod naslovom „MS sa stanovišta geografske raspodele i etničkih grupa ljudi“. Analizirao je stopu MS kod vojnih regruta i uporedio je sa saveznim državama iz kojih dolaze. Najviše stope su registrovane kod muškaraca koji su odrasli u Mičigenu, Viskonsinu i na krajnjem severozapadu, što su sve oblasti sa malo sunca. Bilo je veoma malo MS zabeleženih slučajeva među onima koji su odrasli u saveznim državama na jugu, gde sunčeve svetlosti ima u izobilju. Takođe je ustanovio da su oni iz urbanih sredina, gde je manje sunca nego u ruralnim mestima, imali pedeset odsto veće stope MS, od onih koji dolaze iz sunčanijih predela zemlje. Mnogo godina kasnije, slične studije takođe su potvrdile ovu teoriju.

Još jedan istraživački rad je pokazao da izlaganje suncu, pored toga što je ključno u stvaranju vitamina D, ima i ogroman uticaj na smanjenje degeneracije nerava (neurodegeneracije) kod osoba sa MS. Merenjem ukupne mase mozga i sive moždane mase putem magnetne rezonance, naučnici su utvrdili da veće izlaganje suncu tokom leta predviđa veću ukupnu masu mozga i sivu moždanu masu kod MS pacijenata. Zanimljivo je da izmereni nivoi vitamina D nisu imali uticaja na pozitivne efekte izlaganja suncu u pogledu ukupne mase mozga i sive moždane mase. „Izlaganje suncu može da ima direktan uticaj na utvrđivanje neurodegeneracije magnetnom rezonancom kod MS, nezavisno od vitamina D,“ zaključili su istraživači.

Sunce je prijatelj zdravlja i osobama koje nemaju MS, međutim preterano izlaganje sunčevim zracima pokreće niz ozbiljnih zdravstvenih problema. I pored pozitivnog delovanja sunčeve svetlosti na naše celokupno zdravlje, neophodno je napomenuti da se svim osobama posebno tokom letnjeg perioda kada su vrednosti UVA/UVB i IR zračenja znatno povećane, savetuje izbegavanje boravka na suncu u periodu od 10 do 17 časova tokom dana. Takođe, dodatni vid zaštite čine adekvatna SPF antisolarna zaštita u vidu krema, losiona i mleka za zaštitu kože lica i tela, naočare za sunce, šešir sa većim obodom, što spada u ključne preventivne faktore za značajno umanjenje mogućnosti nastanka melanoma.

Naročito budite oprezni ukoliko na suncu boravite dok sedite na pesku ili pored vode, jer se zbog reflektovanja sunčevih zraka UV radijacija povećava, pa je samim tim i rizik od opekotina znatno veći. Ukoliko se desi da ipak pocrvenite ili imate znake opekotina od sunca, obavezno se obratite dermatovenerologu. Budite odgovorni prema sebi, kako bi vam sunce bilo saveznik u terapiji MS u cilju unapređenja stila života.

Izvor: Sun Exposure positively influences Multiple Sclerosis (MS). – Sunlight Institute

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here