Vežbanje može predstavljati izazov za neke osobe koje imaju MS. Najčešći simptomi kao što su mišićna slabost, utrnulost i problemi sa ravnotežom mogu otežati fizičku aktivnost. Ipak, vežbanje je veoma važno za osobe sa MS i može pomoći u smislu smanjenja umora i unapređenja kvaliteta života. Mnoge osobe koje imaju MS smatraju da je terapija vodom najlakši i najbolji način da ostanu fizički aktivne. Sastav vode kompenzuje težinu tela i tako pomaže da osećamo da su nam ruke i noge lakše. Voda takođe pruža otpor, što pomaže kod jačanja mišića.

Šta je hidroterapija?

Hidroterapija, poznata i kao vodena terapija i terapija u bazenu, podrazumeva korišćenje vode kao terapije za različita stanja i poboljšanje zdravlja. Istraživanja podržavaju tvrdnju da hidroterapija može da pomogne u kontrolisanju bola i kod stanja kao što su MS i fibromijalgija.

Koje su prednosti hidroterapije kod MS?

Plivanje takođe može da poboljša koordinaciju, fleksibilnost, snagu i ravnotežu. Jedan pregled istraživanja iz 2020. godine je ustanovio da terapija vodom, može da odloži napredovanje MS, smanji umor i depresiju, poboljša ravnotežu i sposobnost hodanja. Takođe, pored toga istraživanje je pokazalo da 8 nedelja vežbanja u vodi smanjuje umor i poboljšava kvalitet života osoba sa MS. Vodene aktivnosti mogu da pomognu osobama sa MS da izbegnu pregrevanje, koje ponekad može pogoršati simptome. Savet je da temperatura vode ne bude viša od 29,5 °C.

Koje vrste terapije vodom postoje?

Plivanje jeste glavni oblik vežbanja u vodi koji je koristan za osobe sa MS. Međutim, to nije jedini način da se vežba u bazenu. Ukoliko niste sigurni u svoje plivačke sposobnosti ili jednostavno ne volite da uranjate glavu pod vodu, i za neke druge aktivnosti u vodi je otkriveno da pomažu kod MS, a među njima su: akvabik, hodanje u vodi, aj či, koji kombinuje taj či i či gong u vodi.

Aj či je vrsta terapije u vodi za um i telo nastala u Japanu. U pitanju je niz pokreta u vodi koji kombinuju duboko disanje i spore, široke pokrete. Izvodi se u grupi i uklapa osećaj zajedništva sa zdravom fizičkom aktivnošću.

Mnoge fitnes grupe nude časove akvabika koji se bave istezanjem, ravnotežom i jačanjem mišića. Svakako vaš doktor ili fizioterapeut mogu da vam preporuče određeni program terapije u vodi koji obuhvata podizanje nogu, hodanje i korišćenje opreme za otpor. Časove hidroterapije često vode fizioterapeuti koji su specijalizovani za pomaganje osobama sa MS.

U zavisnosti od fizičkih sposobnosti, možda vam nije potreban bilo kakav čas da biste vežbali u bazenu. Igranje sa decom u bazenu može biti sjajna vežba, koja je pritom i veoma zabavna. Bitno je da učestvujete u programu vežbanja ili svakodnevnim aktivnostima, što je veoma važno kao pomoć kod MS.

Izvor: Multiple Sclerosis Water Therapy (healthline.com)

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here