neuronet.rs, multipla skleroza, jelena miladinovic

DIJAGNOZA NIJE PRESUDA

Pre nego što mi se pojavila multipla skleroza nikada nisam bila nešto teže bolesna. Moj jedini zdravstveni problem bile su česte prehlade kojima sam bila podložna, jer radim u prosveti gde svakodnevni kontakt sa decom donosi rizik od raznoraznih virusa i čestih prehlada. Iako niko prehladu ne smatra nekim velikim rizikom, moj imunološki sistem je godinama unazad narušavan, a da ja toga nisam bila svesna. Mislila sam samo da sam osetljiva, jer bi svaka prehlada brzo prošla. Ali bi isto tako brzo i nova došla.

Prvi simptomi MS su se pojavili u mojoj 41. godini, tačnije 10. februara 2019. godine. Sve je krenulo od blagog trnjenja u nožnim prstima, čemu ja nisam pridavala neki veliki značaj. Međutim, trnjenje se nije tu zaustavilo i pet dana kasnije sam zadržana na Odeljenju neurologije čačanske bolnice jer nisam osećala noge, od struka na dole. Zdravlje mi je u tom trenutku bilo dobro iako sam pre toga imala jak grip ali to nisam povezivala sa oduzetošću nogu. U pamćenju su mi ostale urezane reči moje doktorke: „Nije dobro“. Te reči su  mi dugo odzvanjale u glavi.

jelena miladinovic, multipla skleroza, neuronet

O MS nisam znala puno, sem da je neizlečiva bolest i da se vezuje za život u kolicima. Moja doktorka mi je objasnila da u suštini ne postoje dva ista slučaja, da se sa bolešću živi i da moram da budem psihički jaka i spremna na život sa MS. Ali moram da priznam da me je i samu iznenadila sopstvena reakcija na saznanje da bolujem od nečega što sam mislila da se dešava samo drugim ljudima. Tih dana u bolnici rađala se nova ja.

Uz sve informacije o bolesti, terapiji i životu sa MS, do mene su stizale razne reakcije, neke pozitivne, neke negativne. Tada sam i prvi put saznala za postojanje terapija koje su nedostupne većini pacijenata. To je zaista poražavajuća činjenica, ali to je trenutna realnost življenja u Srbiji. Nadam se i verujem da će se i to uskoro promeniti.

Tri meseca nakon pojave prvog simptoma MS, stigao je novi. Desno oko je počelo da mi magli pa sam opet završila u bolnici, ali na oftamloškom odeljenju. U pitanju je bila upala očnog živca kao posledica MS. Doktorka nije znala da mi kaže da li je to relaps ili recidiv prvog napada. Ali mene to i nije zanimalo. Znala sam da će mi se vid vratiti i da ću ubrzo kući. Spremna sam na to da će simptomi javljati i nestajati, da ne mogu da ih predvidim, i da samo treba da čekam da prođu. I tako je i bilo.

Jedino od zvanične terapije što sam do sada primala jeste pulsna terapija i pronizon koji sam pila 12 dana nakon oba boravka u bolnici. Iskreno, ja se trenutno oslanjam na medicinu u lečenju posledica MS, a sama se bavim uzrocima. Naučila sam da slušam svoj organizam. Uz sve suplemente koje uzimam, redovnu fizičku aktivnost i zdravu ishranu sa puno zelenog povrća, trudim se da mislim pozitivno, jer je to moja najveća snaga.

miladinovic jelena, multipla skleroza, neuronet

Ja danas živim novi život. MS je za mene bila, u neku ruku, blagoslov, koliko god paradoksalno  to zvučalo. Možda po prvi put u životu stavila sam sebe ispred drugih. Bila sam pušač 20 godina, i više to nisam. Hranim se zdravo i umereno. Svako jutro pešačim po 10-15 km, čitam, meditiram, radim jogu. Dođu i dani kada se osećam iscrpljeno i kada bih samo ležala u krevetu i spavala, ali kako dođu tako i prođu. Ono što ostaje jesu moja nada i volja. Čitam dosta o zdravlju tela i duše. U moru informacija pronađem nešto što meni odgovara i to uvrstim u svoju dnevnu rutinu.

Ono čemu se jedino nadam jeste da ću se uskoro vratiti poslu koji volim, jer sam od februara na bolovanju. Volela bih da dovoljno ojačam da mogu više da putujem i uživam u prirodi. Ali sam odlučila da živim u sadašnjem trenutku i da se radujem svemu što mi budućnost donese. To je nešto na čemu radim i o čemu učim svaki dan.

Jedna divna žena, koja već 25 godina boluje od MS, mi je jednom prilikom rekla da sa MS treba da postanem prijatelj, a ne da joj se opirem. Prihvatanjem bolesti na putu ste da vam bude bolje! Uvek treba da radite na sebi! Niste sebični ako mislite o sebi i radite stvari koje vam prijaju. Volite sebe i svoje telo i oni će vam uzvratiti na pravi način! Budite nežni i obazrivi prema sebi, svom zdravlju i organizmu.

Jelena Miladinović, 41 godina, profesor engleskog jezika iz Čačka

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here