Izvor: Instagram/Niki Antolos

Pevačica Niki Antolos saznala je tek pre 2 godine od čega boluje, iako je simptome bolesti osećala čak 12 godina. Sledi ispovest o njenoj borbi sa MS, koja još uvek traje.  

„Moje telo je bilo izgubljeno, radilo je mimo svoje volje, noge su mi bile oduzete, vrtoglavice nenormalne. Oči su mi se okretale, od toga zaista nema ništa gore. Zbog toga tri noći nisam mogla da spavam, a zbog napada na pluća jedva sam disala”, ispričala je bivša članica grupe Feminem i mama Niki Antolos (31), a o zdravstvenom problemu pisala je i na Instagramu gde je navela:

Izvor: Instagram_Niki Antolos

„Dan je počeo ustajanjem na levu nogu. Zapravo, izričito desnu… Moj centar za ravnotežu rekao je danas „samo udesno, mala“, tako da sam se prvih nekoliko minuta vrtela u krug po sobi, k’o pas za repom, dok nisam shvatila da me telo uopšte ne sluša. Uz to još i nepodnošljiva vrtoglavica i mučnina, tri u jednom. Naravno, taj dan sam zato provela u Hitnoj… Iako su doktori i sestre uradili sve što su mogli, danas mi je isto… Okej, malo lakše, jer se nekako privikneš i ta prva panika se slegne, shvatiš da će proći i da te dete i dalje gleda…

I nakon svih tih sati tamo, bockanja, krvi i upoznavanja sa tuđim dijagnozama, došla sam ovde samo da vam šapnem: „Ponedeljak i dalje može da bude mnogo gori. I meni i vama…Ne dopustite da vam trenutne boli ukradu sutrašnje radosti… Jer to će biti samo vaša krivica… Ne tešite se tuđim gorim situacijama, već budite svesni svojih radosti, velika je razlika. Da, život je kao ponedeljak – banana, žut i u obliku osmeha. Kako si, kako ko odabere”.

Doživela je i ovakve simptome: „Krenulo je samo s time da noge ne osećam, do pupka, po mesec dana i onda je počelo da se pogoršava. Sada ne vidim na levo oko. Svi ovi ostali simptomi, nemoguće ih je nabrojati. Toliko boli, konstantno svaki dan, umor, vrtoglavica, mučnine”.

Šta treba da znate o multiple sklerozi

Multipla skleroza je oboljenje mozga i kičmene moždine, najčešće je progresivna i može da dovede do visokog stepena funkcionalne onesposobljenosti. Javlja se u većini slučajeva kod mlađih osoba, između 20. i 40. godine, mada od nje mogu da obole i deca mlađa od 10 godina i osobe starije od 50 godina.

Bolest obično dolazi podmuklo, sa simptomima kao što su iznenadni gubitak vida na jednom oku praćen bolom, slabost ekstremiteta, teškoće koordinacije i održavanja ravnoteže, spazmi mišića, zamor, utrnulost ekstremiteta ili dela tela, gubitak osećaja za dodir, teškoće sa govorom, tremor i vrtoglavica.

Izvor: zena.blic.rs

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here