MS i nesanica

Ako živite sa multiplom sklerozom (MS) i imate problema sa snom, znajte da niste sami. Više od 50 odsto osoba sa MS ima poteškoće sa spavanjem, a neki od najčešćih simptoma koji ometaju miran san su bolovi i grčevi u mišićima. Međutim, MS se dovodi u vezu i sa nekim vrstama poremećaja spavanja, što istraživače navodi na sumnju da MS, između ostalog, utiče i na deo u mozgu koji reguliše ciklus spavanja i buđenja. Saznajte u kakvoj vezi su MS i nesanica.

Kako MS utiče na san

Osim bolova u mišićima i spastičnosti, simptomi MS kao što su depresija, anksioznost i česta potreba za mokrenjem mogu da utiču na kvalitet sna. Fizička aktivnost pozitivno utiče na san, pa ako zbog umora ili slabe koordinacije izazvane multiplom sklerozom ne uspevate dovoljno da se krećete, to može da bude dodatni faktor i razlog nesanice.

Ovo su poremećaji sna koji se dovode u vezu sa MS:

  • Insomnija, koja predstavlja poremećaj zbog kojeg se teže zaspi ili ostaje u snu
  • Apneja, kod koje dolazi do prekida sna zbog kratkih perioda kada osoba ne diše
  • Narkolepsija, hronični poremećaj spavanja koji uzrokuje iznenadne napade sna u bilo kom periodu dana
  • Sindrom nemirnih nogu, koji karakteriše potreba za pomeranjem nogu, pogotovo tokom noći, što ometa san.

 

MS i nesanica
Foto freepik/jcomp

5 saveta za bolji san

Sa svojim lekarom prvo radite na tome da sve MS simptome stavite pod kontrolu, a ako to ne pomogne, razgovarajte sa njim o propisanoj terapiji, koja možda utiče na vaš san. Važno je i da imate dobre navike spavanja i da ih se svakodnevno pridržavate, a ovo su neke od njih:

  • Ležite i ustajte u isto vreme, čak i tokom vikenda. Ova rutina pomoći će vam u redovnom održavanju ciklusa spavanja i buđenja.
  • Takođe, nemojte da ležite budni u krevetu tokom noći. Ako ne možete da spavate, ustanite i uradite nešto što vas opušta, pa se vratite u krevet.
  • Svakog dana trudite se da izlazite na svež vazduh i praktikujte neku fizičku aktivnost i vežbe u skladu sa svojim mogućnostima. Izbegavajte duge dremke i duge periode neaktivnosti tokom dana.
  • Ne konzumirajte teške obroke nekoliko sati pre spavanja, kao ni mnogo tečnosti.
  • Sat vremena pred spavanje iskoristite da razbistrite um i ne gledajte u računar, TV ili telefon.

Rezime

MS i nesanica: problemi sa snom su normalna pojava kod osoba koje žive sa MS, a loš san može da pogorša MS simptome, ali i da poveća rizik za pojavu dijabetesa, gojaznosti i srčanih problema. Zato kako biste se izborili sa nesanicom, potrebno je prvo da usvojite dobre navike spavanja, a ako vam to ne pomogne, potražite savet lekara jer je važno na vreme da reagujete da vam se stanje ne bi pogoršalo.

Izvor: healthgrades.com

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here