relaps MS
Relaps MS se javlja iznenada i traje najmanje 24 sata

Većina oblika multiple skleroze (MS) podrazumeva periode kada se osobe sa MS osećaju dobro, ali i one druge kad dolazi do pogoršanja simptoma. Te promene nazivaju se MS relaps, napad i epizoda i prepoznaju se po određenim simptomima i dužinom njihovog trajanja.

Znaci MS napada

Tokom napada neki MS simptomi koje ste već imali mogu da se pogoršaju ili mogu da se jave i novi koji su vam do tada bili nepoznati. Tako možete da osećate umor, vrtoglavicu, probleme sa ravnotežom i koordinacijom, probleme sa vidom, pamćenjem i koncentracijom, kao i ukočenost.

Relaps MS se najčešće javlja iznenada i evo kako da ga prepoznate:

  • Ukoliko niste imali simptome najmanje 30 dana i ako se onda nakon toga pojave neke nove smetnje i bolovi smatra se da je nastupio relaps.
  • Relaps traje najmanje 24 sata i ukoliko vam je posle toga loše, obratite se za pomoć svom lekaru. Ne čekajte da budete toliko slabi da ne možete da se pomerite.
  • Bilo koji simptom može biti povezan sa relapsom, a mogu da se pojave jedan ili više simptoma zajedno.

Međutim, pojava simptoma ne mora uvek da ukazuje na relaps. Ako pogoršanje vašeg stanja traje manje od 48 sati, možda je u pitanju faza koja se zove pseudoeksacerbacija. Tada dolazi do privremenog pogoršanja simptoma, koji se najčešće pojavljuju zbog stresa i čim se otkloni uzrok stresa, simptomi nestaju i možete da nastavite normalno sa svojim uobičajenim aktivnostima.

Šta da radite?

Ako mislite da imate relaps, kontaktirajte svog lekara i objasnite mu koje simptome imate, koliko dugo, da li ste bili bolesni ili izloženi nekom stresu, kao i da li ste promenili neki od lekova koje uzimate.

Kako se MS kod svake osobe ispoljava individualno, tako će se kod nekih simptomi sami ublažiti i povući posle izvesnog vremena, dok će kod drugih lekar morati da odluči kako da adekvatno tretira ovu epizodu.

Takođe, tokom trudnoće male su šanse da dođe do relapsa MS, s tim što se rizik od recidiva povećava šest meseci nakon porođaja. Smatra se da je to posledica promene nivoa hormona u telu.

Ipak, iskustva osoba sa MS pokazala su da kako vreme bude prolazilo sami ćete naučiti kako da prepoznajete simptome i promene i razvićete bolji osećaj za kontrolu svoje MS.

Izvor: webmd.com

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here