multipla skleroza

Mnoga današnja istraživanja pokušavaju da otkriju vezu između ishrane i multiple skleroze (MS), s ciljem da utvrde da li izbor hrane može pomoći u lečenju MS, sprečavanju napada i usporavanju napredovanja bolesti. Tako pojedine studije sugerišu da treba izbegavati mlečne proizvode jer mogu pogoršati stanje kod osoba sa MS. Ali da li je to zaista istina?

Činjenica je da relaps MS nastaje usled upale u centralnom nervnom sistemu, a da ga određeni načini ishrane mogu malo ublažiti. Međutim, teško je sa sigurnošću reći da su mlečni proizvodi štetni za MS. Istraživanja pokazuju da ishrana bogata zasićenim mastima može imati uticaj na upalu u telu, a zasićene masti se uglavnom nalaze u proizvodima životinjskog porekla.

Mlečni proizvodi, poput punomasnog mleka i jogurta, pavlake i sira, uz meso su glavni izvor zasićenih masti. Još uvek je teško precizno odrediti koje namirnice u ishrani mogu predstavljati problem.

Da li osobe sa MS treba da izbegavaju mlečne proizvode?

Ne preporučuje se da svi koji žive sa MS izbegavaju mlečne proizvode, iako treba imati u vidu da svakom obolelom treba prići individualno. Ne treba izgubiti iz vida da mlečni proizvodi organizmu obezbeđuju hranljive materije, poput proteina, kalcijuma i vitamina D.

Proteini su nam potrebni za izgradnju ćelija, a igraju i važnu ulogu u održavanju jakog imunološkog sistema. Drugi izvori proteina su semenke, pasulj, riba i morski plodovi. Takođe, vitamin D i kalcijum su važni za zdravlje kostiju, posebno kod osoba sa MS, kod kojih je povećan rizik od osteoporoze.

Imajte u vidu da dijeta bez mlečnih proizvoda možda nije dobra za svakoga i da je najbolje da se o tome posavetujete sa svojim lekarom. Ako je preporuka da smanjite ili izbacite mlečne proizvode, znajte da hranljive materije možete da unosite iz drugih alternativnih namirnica.

Koje su dobre alternative mlečnim proizvodima?

Birajte namirnice bogate kalcijumom, a ovo su neke od njih:

  • napici od soje i badema sa dodatkom kalcijuma
  • sok od pomorandže
  • lisnato zeleno povrće
  • beli pasulj
  • orašasti plodovi.

Kad je reč o vitaminu D naše telo ga proizvodi samo kad je izloženo sunčevoj svetlosti. Međutim, teško je obezbediti dovoljno vitamina D na ovaj način, pa je većini osoba sa određenim oboljenjima potrebno da unose vitamin D putem suplemenata. Pritom, osobe sa MS obično imaju niže nivoe vitamina D u krvi, pa je potrebno da se u dogovoru sa lekarom pronađe prava doza ovog vitamina za svakog od njih.  

Izvor: healthline.com

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here