multipla skleroza

Uspostaviti ravnotežu između privatnog i poslovnog života nije lako. Izazova je puno, ali uz dobru organizaciju i razumevanje na poslu možete da imate uspešnu karijeru i sa MS. Pravi dokaz za to su priče dve mlade dame, koje su podelile svoje najveće izazove i savete o tome kako uspešno obavljati posao bez obzira na sve prepreke.

„Zahvaljujući MS naučila sam mnoge životne lekcije“

Sindi Sterling (22), asistent za odnose sa javnošću iz Majamija

Kako ste saopštili svom šefu da imate MS?
− Pozvala sam je na ručak. Htela sam u opuštenoj atmosferi to da joj saopštim, kako bismo mogle iskreno da razgovaramo, a i kako bi ona imala priliku da me pita sve što je zanima. Ispričala sam joj sve o svojoj dijagnozi i bila je puna razumevanja i podrške. Za mene je to bilo veliko olakšanje.
Kako se nosite sa stresom tokom radnog vremena?
− Pošto radim u odnosima sa javnošću, industriji koja se brzo razvija i stalno menja, stres je neizbežan. Ali trudim se da na poslu svakog dana odvojim vreme za sebe kad god osetim da mi je potrebna pauza. U stresnim situacijama setim se uvek jedne rečenice koju sam čula od svog šefa: „To je PR, nije hitna pomoć“. I zaista ništa nije vredno našeg zdravlja jer svaki problem može da se reši.
Šta radite kada vam se pojave neki od simptoma na poslu?
− Tih dana volim da radim u velikim konferencijskim salama koje imaju dosta prirodnog svetla i pogled na zelenilo, koji mi pomaže da ostanem energična i da zadržim vedar duh. Takođe, uvek u blizini imam ćebe kako bih mogla da se ugrejem kad mi je hladno.
Da li vas MS sputava da budete uspešni na poslu?
− Zbog svoje dijagnoze uvek sam morala da radim malo više od ostalih kolega kako bih dokazala da MS ne utiče na moj rad. Ne dozvoljavam da me ona definiše, već sam zahvaljujući MS naučila mnoge životne lekcije i trudim se da svojim primerom motivišem druge. To je moj savet za sve osobe sa MS, koji provereno deluje.

MS
Ilustracija, foto Freepik

„Efikasno obavljam sve svoje poslovne obaveze“

Bruk Pelzinski (28), ilustrator i menadžer prodavnice grnčarije u Njujorku

Kako je MS uticala na vaš posao?
− Posao u grnčarskoj radnji je specifičan i zahteva dosta napora. Neki dani su gori od drugih i onda moram da zamolim kolege za pomoć. Pritom, prostor u prodavnici je mali, pa ne mogu da imam svoj kutak za predah. Ali zato, kad radim od kuće kao ilustrator, to je za mene uživanje. Imam komfor i mogu maksimalno da uživam u poslu.
Šta ste rekli svom šefu o MS i kako je reagovao?
− Tek posle osam meseci rada pokazala sam šefici video koji sam snimila o svojoj MS i bila je šokirana. Na poslu nisam tražila nikakav poseban tretman, već jednostavno samo kad sam imala zakazan pregled kod lekara na vreme sam najavljivala da tad neću doći na posao. Zaista je odlično reagovala i rekla mi je da budem slobodna da zatražim pomoć kad god mi je potrebna.
Da li vaši saradnici i kolege znaju mnogo o MS?
− Mislim da ne, pa sam uvek pomalo zabrinuta, jer mi se čini da kolege misle da nisam u stanju da uradim određene zadatke zbog svoje bolesti. Trudim se da im jasno stavim do znanja da ću zatražiti pomoć kad mi bude potrebna i da efikasno mogu da obavljam svoje poslovne obaveze.
Da li je MS prepreka za uspeh na poslu?
− Mislim da ljudi moraju da naprave izbor, a to je da budu jaki. Niko drugi vam ne može pomoći ukoliko prvo sami sebi ne pomognete. To je ono što mene pokreće i motiviše jer nisam ja MS, već je ona samo deo mene.

Izvor: healthcentral.com

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here