Danas postoji dosta mitova koji preterano naglašavaju poteškoće sa kojima se možete suočiti ukoliko imate MS. Većina osoba sa MS-om imaju dug i produktivan život, uživaju u većini istih aktivnosti i stvari kao i svi drugi. Evo nekoliko najčešćih zabluda o MS-u koje i dalje možete čuti.

MS je terminalna bolest

Činjenica je da je životni vek osobe sa MS-om otprilike jednako dug kao i kod onih koje nemaju ovu bolest. Većina osoba sa MS-om suočava se sa istim zdravstvenim stanjima (kao što su kardiovaskularne bolesti, kancer i moždani udar) što su najčešći uzroci smrti kod osoba bez MS-a. Postoje situacije kod osoba sa MS-om gde komplikacije usled oboljenja doprinose lošem zdravlju i donekle kraćem životnom veku. Isto tako, neki slučajevi MS-a imaju rapidno progresivan i maligni tok, što dovodi do prerane smrti, ali su oni zaista retki. Trebalo bi se fokusirati na život. Sada više nego ikada pre, sa napretkom primene terapije koje ublažavaju bolest i simptome, možete imati dug, bogat i ispunjen život sa MS-om.

Ne postoje lekovi ili uspešne terapije za MS

Iako trenutno ne postoji lek za MS, postoje uspešne terapije za borbu protiv ovog oboljenja. Terapije koje ublažavaju simptome ili pogoršanje bolesti zapravo su postale toliko dobre da većina osoba sa MS-om veći deo vremena može da funkcioniše sasvim normalno i živi kvalitetno. Ovo je naročito bitno kada se u obzir uzmu sve dostupne i raspoložive opcije rehabilitacije.

Ne bi trebalo da imate decu ako imate MS

Ovo je jedan od najvećih mitova o MS-u. Opsežna istraživanja pokazuju da osobe sa ovom bolešću imaju zdravu decu i da funkcionišu dobro kao roditelji, kao i da su deca roditelja sa MS-om srećna i dobro prilagođena situaciji gde roditelj živi sa MS. Drugo, trudnoća i porođaj ne pogoršavaju MS. Iako dete roditelja sa MS-om može da ima donekle veće šanse da dobije ovu bolest, taj rizik je i dalje minimalan.

Svaka osoba sa MS-om na kraju završi u invalidskim kolicima

Oko dve trećine osoba sa MS-om (što je skoro 7 od 10), ostaje pokretno. U nekom trenutku će vam možda biti potrebno pomagalo za hodanje, kao što je štap, da biste održavali ravnotežu, ali ideja da je svako sa MS-om predodređen da bude vezan za invalidska kolica je netačna. Čak iako ste među jednom trećinom osoba sa MS-om koja izgubi sposobnost hodanja, uz dostupne pomoćne tehnologije i usluge rehabilitacije, možete dugo ostati pokretni i aktivni.

Pogoršanje znači da vaša terapija više ne deluje

To što se nekada dešava relaps ili pogoršanje ne znači da vaša terapija više ne deluje. Nijedna od današnjih terapija ne pruža izlečenje. Redovnim uzimanjem terapije eventualni relapsi se mogu dešavati ređe i biti manje ozbiljni.

Izvor: MS Myths and Misconceptions (multiplesclerosis.net)

 

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here