Šta je relaps?

MS pokazuje stanja koja nazivamo relapsom, i to u slučajevima kada se: pojave novi simptomi MS-a ili se stari, postojeći simptomi iznenada pogoršaju. Ovi novi simptomi ili pogoršanje simptoma treba da traje najmanje 24 sata, ali isto tako bi trebalo da prođe najmanje trideset dana od prethodnog relapsa. Relaps se takođe može nazvati napadom, pogoršanjem ili epizodom.

Da li se simptomi relapsa mogu razlikovati kod osoba sa MS?

Relapsi i simptomi MS-a se mogu razlikovati od osobe do osobe sa MS i često variraju po ozbiljnosti i težini kliničke slike. Mogu biti veoma blagi i imati veoma mali uticaj na sposobnost funkcionisanja ili mogu biti vrlo ozbiljni i remetiti sposobnost obavljanja redovnih obaveza kod kuće ili na poslu. Relapsi i simptomi koje osoba doživljava tokom života se takođe vremenom mogu menjati i biti promenljivog intenziteta.

Šta se osobi sa MS dešava tokom relapsa?

U zdravom organizmu, ćelije imunološkog sistema cirkulisu krvotokom i imaju ulogu da se bore ili štite od nepoznatih organizama, supstanci itd. Kod napada MS, ove ćelije napadaju KMB ili mijelinski omotač nervih ćelija ili ga prepoznaju kao strano telo.

Postoji mnogo različitih vrsta ćelija imunskog sistema (T-ćelije, B-ćelije, antitela, citokini, hemokini) koje prodiru kroz KMB čime izazivaju upalni proces kojim se uništava mijelin, zaštitni omotač nervnih ćelija. Time se ogoljavaju nervna vlakna ili akson. Do demijelinizacije dolazi kada upala ošteti mijelinski omotač koji pokriva nervne ćelije.

Kada dođe do demijelinizacije, akson (nervno vlakno) biva ogoljen i upala može da ga ošteti. Na mestu demijelinizacije, stvara se ožiljno tkivo.

Mijelin funkcioniše kao izolator oko nervnih vlakana, poput plastičnog omotača oko električne žice, i pomaže da nervni impulsi putuju duž nervnih vlakana. Kada dođe do demijelinizacije, impulsi ili signali koji inače putuju duž nervnih vlakana se usporavaju ili prekidaju. To dovodi do gubitka komunikacije između centralnog nervnog sistema i različitih delova tela, a time i do simptoma vezanih za MS.

Kako smanjiti rizik od pojave MS relapsa?

Veoma je važno da brinete o sebi. Odmorite se tokom dana, a spavajte tako da uveče legnete u krevet i ujutru ustajete uvek u isto vreme. Šetajte svakog dana. Redovno uzimajte obroke. Nikako ne prekidajte terapiju bez saveta lekara.

Izvor:

What is an MS Relapse? (multiplesclerosis.net)

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here