multipla skleroza

Mariji Tomović ustanovljena je multipla skleroza pre četiri godine. Saznala je da ima primarno-progresivni tip bolesti, zbog koje je morala da napusti posao. Dobro je znala o kakvom oboljenju se radi jer je imala u životu priliku da se susretne s njim, ali nije mogla ni da pretpostavi da će ga baš ona dobiti.

Svaki pacijent je priča za sebe. Od decembra prošle godine dobijam savremenu terapiju i nadam se da će se tako zaustaviti progresija bolesti. Od prvog simptoma do zaključne dijagnoze prošlo je svega nekoliko meseci. Početkom 2019. godine primetila sam da se saplićem, da imam problema s finom motorikom, ponekad sam imala usporen tok misli, slabiju koncentraciju… Ali sve to sam povezivala s umorom. Potom sam počela da gubim ravnotežu, a zatim je usledilo trnjenje leve šake“, opisuje Marija prve simptome.

Tada se obratila lekaru i zvanično je dobila MS dijagnozu. Sada je srećna jer prima savremenu terapiju i sa novim lekom očekuje da joj se zaustavi progresija bolesti, koju nije imala tokom prethodna tri meseca od kad prima novi lek.

Psihoterapija me je osnažila i motivisala

Marija u razgovoru za „Politiku“ otkriva da je psihoterapija, koju je dobila putem  Društva multiple skleroze Srbije, za nju bila veoma značajna. Osnažila ju je i motivisala.

„Prihvatila sam bolest. Pomogla mi je da prepoznam ponašanja, emocije i ideje koje pogoršavaju stanje. Kroz taj proces uvidela sam šta mogu da učinim za sebe i svoje najbliže da bih umanjila probleme koje imam. Upoznala sam svoje pravo ja i od tada imam neverovatnu želju da pomognem nekom drugom s istim ili sličnim problemom poput mog. Takođe, mnogo mi je pomogao program umetničkih radionica u Društvu MS Srbije, koji podstiče ljude na kreativnost, dajući im šansu za rast i razvoj“, otkriva Marija.

Iz svog ugla ističe da je za osobe sa MS podrška porodice neprocenjiva, kao i povezivanje s drugim obolelima. Veoma je važno i podići svest ljudi o ovoj bolesti i učiniti dostupnim sve vidove terapija za obolele od MS u Srbiji. Za kraj, Marija je podelila misao koja joj je stalno u glavi od kada je saznala da ima MS.

„Sve svoje sa sobom nosim, kaže latinska izreka. Od kada znam da imam MS, osećam da baš ona najbolje opisuje moj život“, kaže Marija, koja deljenjem svog iskustva pokušava da pomogne osobama sa MS i da ih ohrabri.

 

Izvor: Politika.rs

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here