multipla skleroza

Stiglo je proleće, a sa njim i kijanje, curenje nosa, suzne oči za sve one koji imaju problem sa alergijama, a koje umeju da budu vrlo naporne. Kod osoba sa multipla sklerozom to stvara dodatnu zabrinutost jer se pitaju da li sezonske alergije mogu da pogoršaju njihovo stanje, posebno što poslednjih godina sve više ljudi prijavljuje da ima problem sa sezonskim alergijama, iako nikada pre nisu imali nikakve simptome.

MS je autoimuna bolest, kod koje naš imuni sistem prepoznaje delove centralnog nervnog sistema koji imaju mijelinski omotač oko nerava kao strana tela. Kao posledica toga stvaraju se antitela protiv sopstvenog centralnog nervnog sistema, čime se oštećuje mijelinski omotač i dolazi do neuroloških ispada. Sa druge strane, alergije dovode do iritacije sinusa, curenja sekreta iz nosa, suzenja očiju i kijavice, pa iako predstavljaju odgovor našeg imunog sistema na određenu supstancu, nemaju nikakvu povezanost sa centralnim nervnim sistemom.

Prema tvrdnjama američkog Nacionalnog MS društva, ne postoje nikakvi naučni dokazi koji pokazuju povezanost sezonskih alergija i pogoršanja stanja kod osoba sa MS. Alergije kod osoba sa MS mogu da izazovu dodatnu frustraciju i da doprinesu da im možda u pojedinim trenucima simptomi MS budu nepodnošljiviji nego inače.

Tri saveta kako da pomognete sebi

Da biste ublažili simptome sezonskih alergija, pridržavajte se sledećih saveta:

  • Posetite alergologa – simptomima alergijskih reakcija na prolećno cvetanje moguće je upravljati uzimanjem određenih preparata na vreme. Zato posetite alergologa i posavetujte se sa njim o tome, ali obavezno napomenite da imate MS, kao i terapiju koju uzimate.
  • Osobama koje muče alergije preporučuje se da barem jednom godišnje menjaju filtere na klima-uređajima u kući. Takođe, kad se vratite iz šetnje, istuširajte se da biste uklonili sve alergene koji su dospeli na vaše telo i kosu.
  • Da biste smanjili iritaciju sluzokože nosa, redovno koristite fiziološki rastvor, koji čisti i održava hidrataciju nosnih šupljina. Od velike pomoći mogu da budu i veštačke suze u obliku kapi za oči, koje možete da koristite da biste isprali polen iz oka i smanjili iritaciju.

Izvor: mslivingsymptomfree.com

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here