Pas, mačka, činčila, hrčak, ribice, papagaj – šta god da je vaš izbor, kućni ljubimci čine da se osećate dobro, čak i mnogo bolje ukoliko imate MS. Oni ne samo da mogu da pruže fizičku pomoć, već greju i naše srce, pa život čine znatno lakšim.

Kućni ljubimci mogu da skrenu pažnju sa MS simptoma

„Ovoga se setim svaki put tokom zimskog perioda, kada moj mačak Hans počne više da se mazi. Nema ničeg boljeg od maženja sa Hansom, koji kao da se trudi da me zagreje. U danima kada se ne osećam dobro, Hans kao da to shvata i postaje još privrženiji. Divno je kako mi odvraća misli od simptoma koje osećam, senzacija trnjenja u nogama i velikog zamora sa kojima se tada borim,“ ističe Kristi Džermans.

„Nije u pitanju samo maženje. Kućni ljubimci u našem životu imaju veliki broj prednosti. Pomažu nam da se borimo, prevaziđemo osećaj usamljenosti i depresije i teraju nas da izađemo napolje da uhvatimo malo sunca i da vežbamo,“ tvrdi Kristi Džermans.

Sedam glavnih prednosti koje donose kućni ljubimci u život osoba sa MS  

  1. Ljubimci nam prave društvo. Život sa životinjom može da ublaži osećaj izolovanosti. Prijatelj koji je na našoj strani je zaista velika stvar, jer nam smanjuje osećaj usamljenosti. Čak i kada je razgovor jedini način.
  2. Ljubimci mogu da nam pomognu u borbi protiv depresije. Briga o kućnim ljubimcima (šetnja, četkanje, maženje, igranje) nam odvraća misli i pomaže da se osećamo bolje. Njihova ljubav je bezuslovna tako da, bez obzira da li imate dobar ili loš dan, oni imaju mnogo toga da nam daju.
  3. Ljubimci nam daju osećaj podrške i zadovoljstva. Život osoba sa MS bi trebalo da bude više fokusiran na dobre stvari, a ne na one loše. Ljubimci čine da se osećamo dobro. Slatki su i prave su maze. Sve ono dobro što život osoba sa MS čini podnošljivijim.
  4. Ljubimci nas teraju da izađemo iz kuće i kada nam možda nije do toga. Dok šetamo, ponekad usput sretnemo druge osobe, zastanemo da porazgovaramo, gledamo pse šta rade. To je super za druženje. A tu je i dodatna prednost upijanja vitamina iz sunčeve svetlosti!
  5. Ljubimci nas smiruju i ublažavaju uznemirenost. Ovo je za mene veoma važno. Ljubimac je opušten što deluje i na nas, a to nije uvek jednostavno postići.
  6. Ljubimci nam pomažu da stres svedemo na minimum. Ovo nam je veoma bitno, jer je stres često krivac za pojačavanje simptoma.
  7. Ljubimci nam pomažu da poboljšamo fizičku kondiciju. Vežbanje je važno za osobe sa MS i kratka šetnja sa psom ili bacanje njegove omiljene igračke u dvorištu nam pomaže da se više krećemo.

Životinje obogaćuju naš život

„Životinje nam zaista obogaćuju život. I mnogo nam pomažu u teškim periodima, posebno u onim izazovnim trenucima koje imaju osobe sa MS. Kada guraju svoju njuškicu da ih pomazimo ili zagrlimo nakon injekcije ili kada nam prave društvo dok smo u krevetu, jer smo previše umorni. Ovi trenuci sa ljubimcima čine da život osoba sa MS bude malo lakši,“ ističe Kristi Džermans.

Izvor:

The Benefits of Having Pets in Our Lives | Living with MS (multiplesclerosis.net)

Autorka: Kristi Džermans

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here