„Dobila sam MS, kada sam imala 26 godina. Bilo mi je teško da prihvatim tu dijagnozu i bila sam veoma ljuta na ceo svet. Međutim, nedavno sam okrenula novi list i počela sve više da je prihvatam,“ navodi Rachael McIntyre.

„Oduvek sam bila kreativna, jer volim da crtam i slikam, ali sam prestala da izdvajam vreme za sebe kako bih uživala u tome. Toliko toga se izdešavalo i nisam se osećala dovoljno dobro u svojoj glavi kako bih sela i crtala: brinula sam da ću umesto toga samo razmišljati o svemu što se desilo,“ ističe Rachael McIntyre.

Vreme za sebe kada imate MS

„Sad kad sam ponovo počela da crtam i slikam, otkrila sam da to istinski pomaže mojoj mentalnoj dobrobiti. Daje mi vreme samo za sebe, odnosno da uživam u nečemu što volim da radim i što me opušta. Loše sam se osećala zbog nekih stvari koje sada ne mogu da radim, kao što je trčanje, ali ima drugih stvari koje mogu i u kojima podjednako uživam.

Volim da crtam zalaske sunca i prirodu poput cveća i ptica zbog neverovatnih boja. Uživam da fotografišem i napravila sam katalog slika po kojima crtam. Ponekad crtam ono što jednostavno samo trenutno zamislim u svojoj glavi. Onog dana kada sam naslikala planine, osećala sam u sebi da ima mnogo stvari koje su životno teške, mnogo „strmih tačaka“  i zbog toga sam nacrtala tako nazubljene planine. To zapravo predstavlja borbu u mojoj glavi, ali voda koja teče nadole predstavlja ulazak u normalan tok i početak dobrih stvari,“- objašnjava Rachael McIntyre.

Postavljanje ciljeva kao dodatna motivacija

„Ono što mi je pomoglo da se vratim umetnosti je bio kurs pod nazivom „Živeti dobro sa MS“. Na prvom času smo svi morali da postavimo ciljeve za nešto što smo želeli da radimo, o kojima ćemo onda da razgovaramo na narednom času.

Moj cilj je bio da se vratim crtanju i slikanju. Ceo sledeći dan sam provela u crtanju. Zaista mi je prijalo da se malo „isključim“, jer sam mogla da izbacim sve drugo iz glave i ne razmišljam ni o čemu osim o onome što stavljam na papir ili koje boje želim da izaberem. Kada crtam, vreme prosto nestaje. Ustanovila sam da je za motivaciju da počnem nešto novo, bilo korisno to što sam zapisala svoj cilj i osmislila plan kako da ga ostvarim. I želela sam, a mogu da kažem da sam i ispunila da podelim svoje dostignuće sa ostalima na kursu,“ ističe Rachael McIntyre.

Izražavanje sopstvene kreativnosti kada imate MS

„Da bismo ostali motivisani posle kursa, moji prijatelji i ja smo osnovali kreativnu grupu na Whatsup. Ideja je da svake nedelje odredimo temu, tako da svako od nas nešto uradi i podeli. Nakon nekog vremena smo se malo udaljili od teme nedelje, ali i dalje delimo ono na čemu radimo, poput novih ideja, saveta i podrške koju nesebično dajemo jedni drugima.

Možete da radite bilo šta da biste bili kreativni. Nema veze kako to na kraju izgleda. Moj savet je da ne treba da se plašite da se prepustite i da pokušate nešto da napravite.

Ne morate nikom na kraju svoje delo i da pokažete, to može biti samo za vas, a sigurna sam da će vam pomoći u tom trenutku,“ ističe Rachael McIntyre.

Izvor:

MS and creativity: finding my motivation | MS Society

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here