Naučite sve što možete o MS. Postoji dosta mitova i pogrešnih podataka o MS, a bez istina i činjenica dijagnoza multiple skleroze može izgledati strašnije nego što zaista jeste.

Budite sigurni da je vaša dijagnoza konačna. MS nije laka bolest za dijagnozu, pa je zato potrebno vremena kako bi se ona sa sigurnošću utvrdila. Potrebno je mnoštvo testova, uključujući i magnetnu rezonancu (MRI), analizu evociranih potencijala (EP) i cerebrospinalne tečnosti, kao i neurološki pregled. Kako bi se ustanovila bolest lekar mora da uradi sledeće:

  • Pronađe oštećenje kod dva odvojena dela centralnog nervnog sistema
  • Pronađe dokaz da su se ta oštećenja pojavila najmanje u razmaku od mesec dana
  • Isključi mogućnost drugih bolesti

Shvatite da su MS simptomi nepredvidivi. Ne postoje dve osobe sa MS sa istim siptomima, a i jedna osoba može s vremena na vreme imati različite simptome jer su svi oni nepredvidivi. Neki od simptoma će se samo povremeno javljati i nestajati, a neki će biti stalni.

Ne odlažite terapiju. Nakon postavljanja dijagnoze, važno je da što pre započnete terapiju, jer mnoge terapije ublažavaju učestalost i jačinu MS simptoma, ili relapse, ali i usporavaju progresiju MS.

Pratite svoje MS simptome. Vođenje dnevnika o MS simptomima i njihovim posledicama će pomoći lekaru da ustanovi progresiju bolesti i delovanje terapije. Takođe će pomoći i pri prepoznavanju relapsa, koje karakteriše pogoršanje prethodnih simptoma ili pojava novih u period kraćem od 24 sata. Ako mislite da imate simptome koji su povezani sa MS, upišite ih u dnevnik. Obavezno navedite kada su se pojavili, detalje o tome kako ste se osećali, i koliko dugo su trajali.

Izbegavajte MS trigere. Ekstremni umor je uobičajeni pokazatelj nadolazećeg relapsa, koji može da traje i nekoliko dana, nedelja, pa i meseci. Ali se veruje da određeni trigeri uzrokuju relapse ili ih pogoršavaju. Stres, nedostatak sna, infekcije, i tople kupke mogu da dovedu do pregrevanja organizma što dalje uzrokuje pogoršanje simptoma MS, pa čak i do relapsa. Prevelik unos alkohola je loš za osobe sa MS jer intoksikacija uzrokuje lošu koordinaciju pokreta i nerazgovetan govor, koji mogu dodatno da zakomplikuju postojeće simptome MS.

Razmislite o alternativnim i komplementarnim lekovima. Osim propisane terapije, razmislite o uvođenju komplementarne terapije, kao što su akupunktura, meditacija, masaža, taj či, joga i dijetetski suplementi. Napominjemo da ove terapije ne mogu da zamene propisanu terapiju, već da ih veliki broj osoba sa MS koristi samo radi ublažavanja simptoma MS, jer ovakve prirodne terapije mogu da pomognu pri ublažavanju bolova, umora i stresa.

Razmislite s kim razgovarate o svojoj bolesti. Saopštavanje poslodavcu da imate MS može imati negativan efekat na vašu karijeru. Pre nego se odlučite za ovaj korak, edukujte se o svojim pravima.

Naravno da ćete hteti da kažete članovima svoje porodice i prijateljima, posebno onima koji vas toliko dobro poznaju da su već primetili da nešto nije u redu. Ali niste u obavezi da svoju dijagnozu podelite sa svima u svom životu. Umesto toga, odaberite osobe koje će vam pružiti najviše podrške i pomoći vam da živite sa svojim oboljenjem.

Ne gubite nadu. Iako trenutno ne postoji lek za MS, novi lekovi umnogome mogu da uspore progresiju bolesti, poboljšaju kvalitet života i spreče invalidnost. A trenutno je u toku pregršt istraživanja koja za cilj imaju pronalazak još boljih lekova koja će u skorijoj budućnosti zaustaviti napredak, a možda i povratiti izgubljene funkcije i sposobnosti.

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here