Hranite se zdravo

Neke studije su pokazale da ishrana bazirana na povrću i niskim unosom masti može da ublaži MS simptome, poput umora. Ishrana bogata voćem, povrćem i žitaricama je dobra za opšte mentalno i fizičko stanje, i može da pomogne sa MS. Tako da, kada sledeći put budete išli u kupovinu namirnica, zadržite se malo duže u delu sa voćem i povrćem i odabrite što šarenije namirnice. Osim toga, ne zaboravite i hranu koja je dobra za zdravlje kostiju, kao što su jogurt i mleko sa niskim procentom masnoće, spanać i kelj.

Vežbe

Vežbe imaju centralnu ulogu kod osoba sa MS. Studije su dokazale da vežbanje umanjuje broj MS relapsa, ali i pomaže pri problemima sa hodanjem. Osim toga, pomažu pri umoru i depresiji kod osoba sa MS.

Ako niste osoba koja može da isprati vežbe na aerobiku, možete da probate jogu, jer postoji dosta studija koje su dokazale da je joga efikasna pri smanjenju umora kod osoba sa MS.

Obavezno se pridržavajte propisane terapije

Ako vam je skoro ustanovljena MS, važno je da krenete sa terapijom što pre. Pridržavanje terapije će vam uskoro postati prioritet u životu u okviru plana za bolji život sa MS.

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here