Terapija masažom ne može da izleči MS ili promeni tok ove bolesti. Ali, kod nekih osoba može da pomogne da se ublaže određeni simptomi i unapredi opšti kvalitet života. Neke osobe primenjuju terapiju masažom kako bi smanjile stres, anksioznost, ublažile bol ili pomogle u toku oporavka usled nekog oboljenja ili povrede. Terapija masažom se može primeniti i ako jednostavno želite da se opustite nakon napornog dana. Osobe sa MS primenjuju terapiju masažom iz istih razloga. Prema jednoj studiji iz 2018. godine, terapija masažom spada u tri glavne dodatne medicinske terapije za osobe koje žive sa MS.

Koje su prednosti terapije masažom kod MS?

MS je različit kod svake osobe koja ga ima, pa se i prednosti terapije masažom mogu razlikovati od osobe do osobe. Neki MS simptomi koji se mogu ublažiti terapijom masaže su: spastičnost, bol, umor, loša cirkulacija, stres, anksioznost i depresija. Masaža može popraviti raspoloženje, poboljšati fizičko i socijalno funkcionisanje. Jedna studija iz 2022. godine je ustanovila da masaža može značajno smanjiti umor, bol i grčeve povezane sa MS. Studija iz 2020. godine takođe potvrđuje da terapija masažom može smanjiti umor i otoke vezane za MS. Ipak, trebalo bi da se konsultujete sa svojim lekarom u vezi primene masaže ukoliko imate otoke, jer neke tehnike mogu da ih pogoršaju. Jedna manja studija iz 2016. godine, otkrila je da je terapija masažom bezbedna i korisna u kontroli bola i umora kod osoba sa MS. Učesnici su imali terapiju masažom jednom nedeljno u periodu od 6 nedelja. Autori studije su rekli da smanjenje bola i umora pomaže u poboljšanju kvaliteta života. Nijedna od navedenih studija nije ustanovila nikakve velike rizike, tako da vredi probati ovaj vid dodatne terapije, ukoliko ste zainteresovani.

Da li je terapija masažom bezbedna za osobe sa MS?

Iako je bezbedno za osobe sa MS da primenjuju terapiju masažom, razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što počnete terapiju masažom ukoliko imate: osteoporozu, artritis, otoke, čireve, uvećanu jetru ili slezinu, srčanu bolest ili kancer, ukoliko ste trudni ili u fazi relapsa ili ste nedavno imali povredu ili operaciju. Ovi faktori ne znače da ne možete da probate masažu, već da vam lekar može dati savet da preduzmete dodatne mere opreznosti ili da izbegavate određene vrste masaže.

Kako da pronađem terapeuta za masažu?

Veoma je važno da masažu radi kvalifikovana osoba. Budite konkretni povodom onoga što se nadate da ćete dobiti, kako bi vaš maser mogao da prilagodi terapiju vašim potrebama.

Koja vrsta masaže je najbolja za MS?

Najbolja vrsta masaže se razlikuje od osobe do osobe sa MS. Vrsta masaže koju možete dobiti zavisi od vaših sklonosti, toga kako MS utiče na vaše telo i od preporuka vašeg lekara.

Zašto je važno pronaći terapeuta za masažu koji je upoznat sa MS?

Simptomi MS i reakcija na tretman masažom mogu da se razlikuju od osobe do osobe ili čak i kod iste osobe u različitim vremenskim periodima. Važno je ići kod terapeuta koji može da proceni vaše potrebe i reakcije i shodno tome prilagodi terapiju. Pa čak i ukoliko vam pomogne da samo umanjite stres i da se opustite, i to može biti vrlo korisno. Proverite sa svojim lekarom da li je masaža bezbedna zbog vaših MS simptoma i zatražite savet za pronalaženje dobrog terapeuta u svom kraju.

Izvor: https://www.healthline.com/health/ms-massage

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here