Mnoge osobe se okreću dopunskim terapijama za lečenje simptoma MS. Među njima se najčešće koriste dijetetski suplementi, uključujući visoke doza vitamina.

Da li će vam unos veće doze vitamina od one dnevne preporučene pomoći kod MS?

Pitanje da li su veće doze vitamina korisne izaziva kontroverze. Visoka koncentracija jednog vitamina može izazvati relativan manjak nekog drugog. Vitamin D može biti izuzetak. On je do sada jedan od najviše proučavanih suplemenata za MS. Poslednjih godina vlada sve veće interesovanje za uzročno posledične veze između niskih nivoa vitamina D i povišenog rizika od nastanka ili pogoršanja MS simptoma. Ipak, potrebne su detaljnije studije kako bi se ova veza definitivno ustanovila.

Vezu između vitamina D i MS

Vezu između vitamina D i MS, podržava povezanost izloženosti suncu i rizik od nastanka MS. U zemljama daleko od ekvatora postoji veća učestalost i rizik da se MS razvije. Preporučeni dnevni unos za odrasle je 600 internacionalnih jedinica (IJ) vitamina D dnevno. Ta količina se povećava na 800 IJ dnevno za osobe starije od 70 godina. Doze veće od 4000 IJ su ponekad neophodne kod osoba sa nedostatkom vitamina D, ali veće doze takođe mogu nositi i veći rizik. Preporučena doza za osobe sa MS je od 2000 do 5000 IJ dnevno.

Ishrana i MS

Voće i povrće sadrži vitamine i druge hranljive materije u korisnom međusobnom odnosu, kako bi ispoljili svoju ulogu izbalansirane ishrane i prevencije bolesti. Za većinu osoba koje imaju MS ili je nemaju, najbolja preporuka jeste unos vitamina iz hrane, poput voća i povrća, umesto da glavni izvor hranljivih nutrijenata bude iz vitaminskih preparata.

Vitaminski suplementi i MS

Ukoliko imate MS i razmišljate o vitaminskim suplementima, prvo razgovarajte sa svojim lekarom kako biste videli koje vam vitamine i minerale preporučuje i u kolikim dozama. Pored činjenice da je potrebno još naučnih istraživanja, čini se da visoke doze vitamina D najviše pomažu osobama sa prirodno niskim nivoom ovog vitamina u krvi. Vaš lekar vas takođe može uputiti i na test analize krvi, kako bi se odredio vaš osnovni nivo vitamina D, kao i na naknadne testove da bi se praćenjem utvrdilo da je nivo ovog vitamina zadovoljavajući i u skladu sa tim preporučio dodatni unos većih ili manjih doza vitamina.

Izvor: Vitamins for MS: Do supplements make a difference? – Mayo Clinic

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here