Umor nije isto što i zamor. Zamor se dešava svima, nakon određenih aktivnosti ili na kraju dana. Obično znate zašto ste se zamorili i nakon dobro odspavane noći, problem je rešen. Umor je svakodnevni nedostatak energije. To je neuobičajeni ili preterani zamor celog tela koji se ne rešava snom. Može biti akutan (u trajanju od mesec dana ili kraće) ili hroničan (u trajanju od 1 do 6 meseci ili duže). Umor vas može sprečiti da normalno funkcionišete i utiče na kvalitet vašeg života. Prema američkom Nacionalnom društvu za borbu protiv MS, 80% osoba sa MS oseća umor. Umor povezan sa MS se pojačava tokom dana i često se pogoršava usled vrućine i vlažnosti, a javlja se lakše i iznenadnije od normalnog umora.

Šta mogu da učinim povodom umora povezanog sa MS?

Najbolji način borbe protiv umora povezanog sa MS je lečenje osnovnog medicinskog uzroka. Nažalost, tačan uzrok umora povezanog sa MS je često nepoznat. Ali, postoje nemedicinski koraci koje možete preduzeti kako bi vam pomogli da kontrolišete umor.

  1. Razmotrite svoju ličnu situaciju.

Procenite količinu energije koju imate. Zamislite svoju ličnu energiju kao banku. Kao što se sredstva polažu i skidaju sa računa, tako i tokom dana ili nedelje energija mora da se dopunjava i troši radi ravnoteže. Tokom nedelju dana vodite dnevnik da biste utvrdili deo dana kada ste ili najviše umorni ili imate najviše energije.

Budite svesni ličnih znakova upozorenja na umor. Znaci upozorenja na umor mogu da podrazumevaju umorne oči, umorne noge, umor u celom telu, ukočena ramena, smanjenu energiju ili nedostatak energije, nesposobnost da se koncentrišete, slabost ili malaksalost, dosadu ili manjak motivacije, pospanost, pojačanu iritabilnost, nervozu, anksioznost ili nestrpljenje.

  1. Čuvajte svoju energiju.

Planirajte unapred i organizujte svoj rad. Na primer, promenite odlaganje stvari kako biste smanjili kretanje ili posezanje, raspodelite drugima zadatke kada je potrebno i kombinujte aktivnosti i pojednostavite detalje.

Rasporedite odmor. Na primer, napravite ravnotežu između perioda odmaranja i rada i odmarajte se pre nego što se umorite. Često su kratki odmori korisni.

Usporite. Umeren ritam je bolji od žurenja sa aktivnostima. Svedite iznenadne ili produžene napore na minimum. Naizmenično sedite, pa ustanite.

Vežbajte odgovarajuću mehaniku tela. Kada sedite, koristite stolicu da dobrim naslonom. Sedite uspravnih leđa i ramena. Prilagodite nivo rada i nemojte se savijati. Kada se saginjete da nešto podignete, savijte kolena i koristite nožne mišiće za podizanje, a ne leđa. Nemojte se saginjati napred u struku ako vam kolena nisu savijena. Isto tako, probajte da nosite pomalo tereta iz više puta umesto sve odjednom ili koristite kolica. Ograničite rad koji zahteva da posežete za nečim iznad glave. Na primer, koristite sredstva sa dugom drškom, odlažite stvari na manjoj visini i raspodelite aktivnosti drugima kad god je to moguće. Ograničite rad koji napreže mišiće. Utvrdite koje su to spoljašnje situacije koje izazivaju umor. Na primer, izbegavajte ekstremnu temperaturu, eliminišite dim ili štetnu paru i izbegavajte duga tuširanja ili kupanja vrelom vodom. Postavite prioritete među aktivnostima. Odredite koje aktivnosti su vam važne, a koje možete da prepustite drugima. Koristite svoju energiju za važne zadatke.

  1. Hranite se pravilno

Umor se često pogoršava ako ne jedete dovoljno ili ne birate odgovarajuće namirnice. Održavanje dobre ishrane vam može pomoći da se osećate bolje i imate više energije.

  1. Naučite da upravljate stresom

Upravljanje stresom može da igra bitnu ulogu u borbi protiv umora. Evo saveta za kontrolu stresa:

Prilagodite svoja očekivanja. Na primer, ako imate spisak od 10 stvari koje želite danas da uradite, svedite ga na dve i ostavite ostalo za naredne dane. Osećaj da ste nešto postigli umnogome ublažava stres. Pomozite drugima da vas razumeju i podrže. Porodica i prijatelji mogu da budu od pomoći ako mogu da zamisle sebe na vašem mestu i shvate šta za vas znači umor. Radite ono što vam odvraća pažnju od umora. Čitanje ili slušanje muzike ne troše fizičku energiju, ali zahtevaju pažnju. Ako vam se čini da ne možete da kontrolišete stres, obratite se svom lekaru. On je tu da pomogne.

Izvor: https://www.webmd.com/multiple-sclerosis/ms-related-fatigue

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here