Uz pomoć novih terapija, moderne tehnologije i posvećenosti naučnika, istraživača i aktivista, možete voditi najbolji mogući život ukoliko imate MS. Ovih 15 saveta vam mogu pomoći da započnete putovanje ka udobnijem životu.

 1. Naučite sve što možete

Prvi korak koji možete da preduzmete kako biste uspešno upravljali svojim MS stanjem, jeste da naučite sve što možete o svojoj dijagnozi. Doktor vam može dati informativne brošure o MS ili možete da čitate o tome na sajtovima organizacija kao što je Društvo MS Srbije. Saznavanje činjenica i pojašnjenje bilo kakvih zabluda u vezi sa MS, vam mogu dati jasniji uvid u opcije kad je reč o razumevanju vašeg zdravstvenog stanja.

 1. Pratite nove terapije i klinička ispitivanja

Klinička ispitivanja pomažu naučnicima da utvrde da li su nove terapije bezbedne i uspešne. Učešće u nekim kliničkim ispitivanjima može da bude besplatno. Osobe koje nisu dobile zadovoljavajuće rezultate nakon tradicionalne terapije, mogu da ispitaju nove kombinacije lekova ili lekove koje je prethodno odobrila Agencija za hranu i lekove (FDA) za njihovo stanje.

 1. Budite aktivni

Vežbanje može da poboljša snagu mišića i kondiciju, popravi držanje, smanji bol i umor kod osoba koje imaju MS. Aerobne vežbe nižeg do umerenog intenziteta mogu unaprediti zdravlje srca i smanjiti umor. Koju god aktivnost da izaberete, uz prethodnu konsultaciju sa lekarom, bezbednost treba da vam bude najveći prioritet.

 1. Praktikujte higijenu dobrog sna

Probajte da svakog dana ležete u krevet i ustajete u isto vreme. Izbegavajte kontakte sa elektronskim uređajima poput televizijskog ekrana, mobilnih telefona, pre odlaska na spavanje, jer to može izazvati nesanicu. Izbegavajte kofein kasno popodne i uveče.

 1. Pronađite grupu za podršku

Kroz MS ne morate da prolazite sami. Grupe za podršku osoba koje imaju MS vas mogu povezati sa drugima koji imaju MS i pomoći vam da uspostavite mrežu za razmenu ideja, novih istraživanja i dobre energije.

 1. Izaberite tim lekara koji će vas pratiti

MS je stanje koje traje celog života, tako da je važno da o vama brine specijalista za MS, koji će vas pratiti od početka. Izabrani lekar može da vas uputi na tim medicinskih stručnjaka koji će vam pomoći da uspešno upravljate svim svojim simptomima.

 1. Unosite hranu bogatu hranljivim materijama

Način ishrane je veoma važan segment kada imate MS. Iako ne postoji poseban savet za ishranu, savetuje se uravnotežen unos svežeg voća, povrća, žitarica od celog zrna, zdravih masti i nemasnih proteina. Unosite dovoljno vode i jedite hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama.

 1. Raspodela kućnih poslova

Kućni poslovi mogu da deluju nesavladivo, ali ne morate da ih obavite sve odjednom. Čistite samo jednu sobu dnevno ili taj posao podelite u kraće vremenske segmente tokom dana sa periodima odmora između. Obroke planirajte na nedeljnom nivou i zamrznite porcije za naredne dane.

 1. Reorganizujte dom i radno okruženje

Razmislite o uklanjanju viška predmeta koji vas okružuju, da biste skratili vreme čišćenja. Od pomoći može biti i premeštanje radnog stola bliže ulazu ili toaletu.

 1. Podesite podsetnike

MS može da izazove probleme sa koncentracijom. Koristite pametne telefone, kako biste proveravali svoj kalendar, pravili beleške, sastavljali spiskove, podešavali alarm i podsetnike.

 1. Rashlađujte se

Mnoge osobe koje imaju MS su osetljive na izlaganje toploti. Čak i najmanje povećanje temperature može da naškodi nervnim impulsima i izazove simptome. Ova pojava ima svoje ime – Uthofov fenomen. Zato izbegavajte tuširanje i kupanje u vreloj vodi. Koristite klima uređaj kod kuće i ne izlazite napolje kada su visoke temperature, kada je to moguće.

 1. Podesite automatsku dopunu lekova

Važno je da svoje lekove uzimate na vreme. Ako zaboravite da uzmete lek ili da ga dopunite, to može imati velike posledice po vaš svakodnevni život. Da biste izbegli ovaj problem, razmislite o podešavanju automatske dopune lekova sa lokalnom apotekom.

 1. Reorganizujte svoj posao

Boravak na radnom mestu može predstavljati izazov za osobe koje imaju MS. Odvojite vreme za malo istraživanja, kako možete da prilagodite svoje radno mesto. Tu spada razgovor sa poslodavcem o svemu: od fizičkog prilagođavanja mestu za rad, do dogovora o radu na daljinu.

 1. Prilagodite svoj raspored putovanja i odmora

Putovanje predstavlja divan način da uživate u životu i potpuno je moguće iako imate MS. Savet je da: unapred dogovorite pomoć na aerodromu, spakujete dodatne lekove sa pratećom dokumentacijom, potvrdite dostupnost u hotelima i atrakcijama na svojoj destinaciji, odredite pauze i dane za odmor tokom putovanja.

 1. Ostanite pozitivni

Novije terapije mogu da pomognu u usporavanju MS simptoma. Vrše se istraživanja za unapređenje terapija i smanjenje napredovanja bolesti. Ako imate problema u organizovanju života, razmislite o poseti psihologu ili savetniku za mentalno zdravlje da biste porazgovarali o svojim potrebama.

Izvor: https://www.healthline.com/health/multiple-sclerosis/live-best-life?utm_source=ReadNext

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here