Putovanja su za sve nas odlična prilika da se odvojimo i pobegnemo od svakodnevne životne rutine. Bilo da je u pitanju jednodnevni izlet, vikend u selu ili avantura van granica vaše zemlje, svima nam je potreban odmor. Ukoliko vi ili neka vama bliska osoba živi sa multiplom sklerozom (MS), uz dodatni oprez i zahtevniju pripremu uživajte u životu, provodu i putovanjima.

Evo nekoliko praktičnih saveta za putovanja, za koje se nadamo da će vam pomoći kada budete planirali sledeći odlazak van grada.

  1. Počnite sa punim rezervoarom benzina i „punim baterijama“

Ovo shvatite i bukvalno i figurativno. Kao što treba da napunite vozilo gorivom da bi bilo spremno za put, isto tako vodite računa da se dobro naspavate i odmorite kako biste bili spremni da krenete.

  1. Spakujte ručnu torbu

Torba sa rezervnom odećom može da pruži udobnost i sigurnost kada se ide na dug put, jer znate da imate rezervnu garderobu i sredstva za higijenu ukoliko vam budu bila potrebna.

  1. Tražite više od pristupačne hotelske sobe

Kada rezervišete hotelsku sobu, trebalo bi da naglasite sve ono što vam je neophodno. Da li vam je potrebna soba bez prepreka ili možda tuš bez kade? Ukoliko znate tačno šta tražite kada pravite hotelsku rezervaciju, uštedećete mnogo vremena i nerava kada konačno stignete na odredište. Budite konkretni i pokušajte da se setite svakog bitnog detalja koji verovatno i nije tako sitan.

  1. Ako se odlučite na putovanje sopstvenim automobilom

Nikad ne potcenjujte pomoć i podršku na putu. Iako će verovatno biti potrebno da plaćate mesečnu naknadu za tu uslugu, mogućnost da pozovete besplatan broj i zatražite pouzdanu zemenu guma ili šlepanja neispravnog automobila je neprocenjiva.

  1. Ukoliko putujete avionom

Skoro sve avio kompanije imaju posebne brojeve telefona za pristupačna sedišta u avionu. Rezervišite direktan let ukoliko je moguće. Tako nećete brinuti da li će avio kompanija zagubiti vaš prtljag, ni da li ćete morati da žurite na povezani let. Proverite pristupačnost aerodromskih autobusa. Ukoliko auto ostavljate na aerodromskom parkingu, vodite računa da aerodrom ima autobuse koji vas prevoze do terminala sa eventualnim pristupom za invalidska kolica. Imajte na umu da ukoliko ih imate, treba da prođete sa invalidskim kolicima kroz bezbednosnu proveru, ali i da odete to toaleta pola sata pre ukrcavanja. Takođe, avio kompanija treba da ponese vaša kolica i unese ih u avion. Probajte da izbegnete čekiranje prtljaga, kako biste bez žurbe izašli iz aviona tražeći traku za prtljag.

  1. Nema potrebe da vam bude neprijatno na elektronskoj proveri putnika na aerodromu

Možda ćete se osećati čudno kad vam na elektronskoj proveri kažu da idete ispred svih drugih putnika. Ali, potrebno je mnogo više vremena da se pregledaju vaša kolica u odnosu na sve druge osobe, koje stoje u redu sa vama. Obucite jednostavnu odeću sa što manje dodataka kako biste brže mogli da prođete proveru. Obujte cipele koje se lako skidaju. Sve strožije kontrole nekada podrazumevaju da skinete obuću. Budite spremni.

  1. Pakujte se efikasno

Da biste izbegli čekiranje prtljaga, spakujte funkcionalnu odeću koju možete da nosite više puta. Isto tako, napravite mesta za stvari koje će možda morati da se stave u vaš ručni prtljag.

  1. Uradite domaći pre putovanja

Vodite evidenciju pre putovanja, kako biste znali, gde je dostupan pristupačan javni prevoz, eventualna zamena za kolica i pristupačne hotelske sobe tamo kuda idete.

  1. Razmislite o iznajmljivanju kombija

Nije uvek zagarantovano da će svi gradovi u koje putujete imati pristupačan ili jeftin javni prevoz ili taksi službu. Pretražite internet i pozovite telefonom hotel u koji putujete, kako biste videli šta vam stoji na raspolaganju. Razmislite o iznajmljivanju kombija, jer će vam to dati veću slobodu da istražujete mesto u koje putujete.

  1. Uzmite dodatan dan odmora

Ukoliko je moguće, uzmite još jedan dan odmora kad stignete kući sa putovanja. Na taj način ćete moći na miru da saberete utiske i da sveži i odmorni krenete dalje sa svojim redovnim aktivnostima.

Izvor: Traveling with MS: Top Tips (healthline.com)

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here