„Jedan od razloga zbog čega sam se preselio u Arizonu, bio je da pobegnem od sezonskih alergija koje su me mučile tokom odrastanja. Oduvek sam slušao da je pustinja mesto gde čovek može da pronađe olakšanje od hroničnih sezonskih alergija. Ispostavilo se da je olakšanje od alergija u pustinji Sonora samo urbana legenda. Ne samo da je ovo bila loša sezona alergija za mene, već i najgora koju sam ikad doživeo. Po prvi put u životu žudim za 38° C, kako bi se polen osušio i moj život vratio u normalu. Problem je u tome što dani sa 38° C takođe deluju nepovoljno i za moj MS.“, navodi Mat Kavalo.

„Sama činjenica da sam se loše osećao, navela me je da se zapitam da li postoji veza između MS i alergija. Moja početna interesovanja na ovu temu, nisu dala obećavajuće rezultate. Naime, studija Nacionalnog centra za biotehnološke informacije (NCBI) iz 2011. godine, zaključila je da ne postoji veza između alergijskih bolesti i MS. Iako direktna veza izmedju MS i alergija nije dokazana, veza izmedju upale i histamina izgleda da  jeste. Histamin je biološki aktivna supstanca koja se nalazi u ogromnom broju živih organizama, uključujući i ljude. Kada je izloženo nekom antigenu (stranoj supstanci kao što je polen ili perut kućnih ljubimaca), telo oslobađa histamin u neuobičajenoj količini. Ovi antigeni izazivaju upalu. U okviru jedne studije, istraživana je spona između histamina i MS, a koja je otkrila neočekivanu vezu između funkcionisanja autoimuniteta i alergije. To navodi na  prethodno nepoznate veze između ove dve potpuno različite vrste imunološkog odgovora.“, objašnjava Mat Kavalo.

„Ova sezona alergija za mene lično ima ogroman uticaj na kvalitet života. Previše sam umoran i često nemam motivaciju da završim svakodnevne poslove zbog simptoma alergije. Ipak, ukoliko se borite sa prolećnom alergijom na polen, evo nekih saveta koji vam mogu pomoći.“, navodi Mat Kavalo.

Saveti za osobe sa MS koje imaju prolećnu alergiju:

„Obavezno posetite alergologa. Alergolog je lekar specijalista, koji dijagnostikuje razne alergijske bolesti (kao npr astmu). Kako bi se utvrdila tačna dijagnoza, obavlja se test na vašoj koži, na koju se aplikuje potencijalni alergen, polen ili perut kućnih ljubimaca koji su poznati okidači alergija. Vaša koža će pokazati reakciju na onu supstancu na koju ste alergični. Alergolog potom može da preporuči plan lečenja koji na primer, može da podrazumeva vakcine protiv alergije koje će vam pomoći da vremenom razvijete toleranciju na okidače alergije. Ako posetite alergologa, obavezno mu kažite za svoj MS i lekove koje uzimate. Isto tako, obavestite svog neurologa, kada započnete režim lečenja od alergije. Vodite računa o sebi – kada saznate koji to okidači kod vas izazivaju alergijsku manifestaciju, započnite aktivnu zaštitu od njih.“, objašnjava Mat Kavalo.

  • Ako radite ili volite da provodite vreme napolju u prirodi, razmislite o nošenju maske protiv alergije;
  • Izujte svoju obuću napolju, pre nego što uđete u kuću kako ne biste raznosili polen;
  • Menjajte filtere za vazduh u kući na svakih 90 dana;
  • Tuširajte se pre spavanja kako biste uklonili sve alergene koji su dospeli na vaše telo ili kosu tokom dana;
  • Držite psa ili mačku dalje od nameštaja. Naši ljubimci mogu biti okidači za alergiju, tako što će spoljne alergene uneti i raširiti po celoj kući;
  • Konsultujte se sa lekarom u vezi sa različitim opcijama lečenja – lekovi protiv alergije su uobičajeni i dostupni bez recepta. Obavestite svog neurologa, pošto vam alergolog prepiše terapiju. Kada ste u apoteci, pitajte farmaceuta o različitim mogućnostima.

„Iako ne postoji direktna veza između MS i alergija, postoji veza između upale i histamina. Ako patite od sezonskih alergija, možete da potražite rešenje, umanjite simptome ili ih potpuno eliminišete.“, navodi Mat Kavalo.

Autor: Mat Kavalo

Link: Multiple Sclerosis Foundation – MS and Allergy Season (msfocusmagazine.org)

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here