partner MS

Život udvoje pored puno lepih stvari donosi i mnoge izazove. Nije lako kad saznate da se vaš partner razboleo i da mu je dijagnostikovana neka bolest. Ali upravo ovakve situacije najčešće znaju da još više zbliže i povežu partnere, pa međusobna podrška, ljubav i razumevanje postanu još jači. Ukoliko je vašem partneru dijagnostikovana multipla skleroza (MS), budite mu oslonac i napravite zajedno plan kako da prilagodite život novonastalim promenama.

Budite spremni i da preuzmete deo obaveza vašeg partnera, poput obavljanja većine kućnih poslova, nabavke onim danima kad on nema energije, preuzimanje više obaveza oko dece.  Ova ponekad neravnomerna podela poslova i obaveza može da vas učini nezadovoljnim jer podnosite veći teret, ali razmislite zbog čega volite svog partnera i shvatićete da je to pre zbog njegovih osobina, ljubavi i razumevanja nego zbog toga što je možda ranije obavljao neke kućne poslove.

Takođe, razmislite i prilagodite svoja očekivanja kad je u pitanju savršeno pedantan dom ili uređeno dvorište. Pokušajte da olakšate život sebi koliko možete i eliminišite neke zadatke, kako biste imali više vremena za stvari u kojima uživate i vi i vaš partner koji živi sa MS.

 

partner MS
Ukoliko je vašem partneru dijagnostikovana MS, budite mu oslonac i podrška; foto Freepik/aleksandarlittlewolf

Intimni odnosi i MS

MS može izazvati niz seksualnih problema i kod muškaraca i kod žena, kao što su smanjen libido i nedostatak energije za intimne odnose. Osim toga, možda ćete se u pojedinim trenucima osećati manje privlačno ako ste razvili određene simptome, pa svi ovi faktori mogu dovesti do frustracije ili čak do odbijanja partnera.

Umesto udaljavanja i optuživanja, imajte u vidu da je ključ zdravog seksualnog života isti kao i kod svih parova, a to je otvorena i iskrena komunikacija. Razgovarajte o onome što vas muči i zajedničkim snagama pronađite rešenje.

Pažljivo planirajte trudnoću

Žene koje žive sa MS mogu da imaju zdravu i urednu trudnoću, a drugo stanje najčešće donosi privremeno olakšanje od MS simptoma.

Ipak, trudnoću morate pažljivo da planirate, posebno ako uzimate lekove koji drže MS pod kontrolom. Izložite plan svom lekaru, koji će vas posavetovati šta je najbolje da uradite.

Roditeljski izazovi

MS može stvoriti dodatne izazove kada je u pitanju roditeljstvo, što se može odraziti i na brak. Ako ste roditelj sa MS, možda nećete imati energije da ispunite sve svoje roditeljske obaveze kako biste želeli, što može predstavljati preveliki pritisak na drugog partnera. Periodi recidiva i pogoršanja simptoma takođe mogu da utiču na vaše porodične planove i dnevne rutine, pa je zato bitno da negujete otvorenu i podržavajuću komunikaciju u braku ili vezi.

Ako imate mogućnost tražite i pomoć baka i deka, ali pre svega ne zaboravite da je suština roditeljstva u pružanju ljubavi, sigurnosti i prenošenju vrednosti našoj deci. Ono što možemo da im damo u tom pogledu mnogo je važnije u izgradnji njihovog karaktera od stvari koje možda nećete moći da im pružite zbog ograničenja koja diktira vaša MS.

Izvor: verywellhealth.com

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here