„Kad malo razmislim, tokom protekle decenije nisam doživela mnogo različitih MS simptoma u raznim fazama. Više je bilo manjih razdražujućih problema koji se srećom, nisu razvili u nešto gore“, navodi Kler Tekrej.

„Pre dijagnoze sam dosta patila od migrene. Bol je često bio takav kao da mi neko bušilicom pravi rupu na desnoj strani glave. Izluđivao me je i tinitus (zujanje u ušima). Nisam mogla da pobegnem od stalnog prodornog alarma kola parkiranih u mojoj glavi. Muzika je bila jedino što je moglo da mi odvrati pažnju i to je uvek uspevalo dok ne dođe vreme za spavanje“, kaže Kler.

Osećaj da mi mozak i telo gore

„Ubrzo su mi se noge pretvorile u dva žarača za vatru. Hodanje nije predstavljalo problem, već stalan gorući bol koji se kasnije poklopio sa žarenjem u stopalima. Osećaj je bio kao da mi je kolonija mrava negde duboko u kosi i imala sam dosadno peckanje kad bih pogledala nadole ili se sagla. Ludilo je nastupilo kad sam počela da imam osećaj kao da mi mozak i telo gore. Svima drugima sam spolja delovala sasvim normalno. Ono što me je odalo je bio snimak mozga“, objašnjava Kler.

„Zvaničnu MS dijagnozu sam dobila 2010. godine, kada sam se probudila sa nepodnošljivim bolom u očima i zamagljenim vidom. Ono što je bilo dobro, jeste što je to bila jedina pojava optičkog neuritisa i što je dovela do pravovremene dijagnoze“, navodi Kler.

MS simptomi i toplota

„Za ovih 13 godina života sa MS sam zahvalna što nisam više imala pojavu dizestezije – tih neprijatnih „izmenjenih“ senzacija poput osećaja „noge koje gore“ ili mravinjanje u kosi. Nisam imala ni Lermitov znak – onaj osećaj kao da mi struja prolazi kroz telo kad savijem vrat. Najnoviji snimak mozga nije pokazao nikakve nove lezije od 2018. godine, što je neverovatan rezultat i to sve zahvaljujući lekovima“, objašnjava Kler.

„Nedavno sam otkrila da intenzivna toplota tokom dužih vremenskih perioda, kod mene može izazvati MS simptome. Nisam ljubiteljka toplih kupki i ne podnosim kad se pregrejem. I opet moji simptomi ostaju nevidljivi, od kratkih spazama u listovima do onoga što jedino mogu da opišem kao vibriranje u predelu gluteusa. Ove iritantne poteškoće su tehnički klasifikovane kao Uthofov fenomen“, ističe Kler.

MS, san i ishrana

„Ja sam jedna od onih srećnijih osoba koje imaju MS. Uvek preduzimam korake da sprečim pregrevanje kad vežbam ili kad sam u krevetu. Nikad nisam dobro spavala, tako da nastavljam da radim na unapređenju zdravlja svog sna. Što je najvažnije, otkako sam dobila dijagnozu relapsnog MS, promenila sam ishranu. Proverila sam netolerantnost na neke vrste namirnica i nastavljam da uzimam terapiju za modifikovanje bolesti. Uzimam vitamin D3 u vidu suplemenata i jedem dosta masne ribe i povrća“, navodi Kler.

„Nije uvek lako voditi računa o svom digestivnom traktu, kad volite da jedete svu onu hranu koja ne voli vas. Vremenom sam počela da primećujem da se, kad su mi creva nervozna, isto dešava i sa MS simptomima. Moja digestija je svakako u boljem stanju nego ikada i vidna je pozitivna promena kad je reč o MS simptomima“, zaključuje Kler.

Autorka: Kler Tekrej

Izvor: https://www.mssociety.org.uk/care-and-support/online-community/community-blog/unusual-symptoms-buzzing-burning-and-tingling

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here