neuronet.rs, multipla skleroza, freepik/azerbaijan_stockers
Izvor: Freepik/azerbaijan_stockers

Koja god bolest bila u pitanju, od svakog čoveka zahteva borbu i pozitivan duh kako bi je uspešno prebrodio ili bar navikao da živi sa njom. Tome svedoči i Zagrepčanka Maja, koja je u julu ove godine saznala da boluje od multiple skleroze. Maja je od prvog dana dijagnoze ozbiljno shvatila ovaj alarm koji se upalio u njenom telu i radila na tome da posledice budu što manje prisutne u njenom danu.

„Kod mene je sve krenulo 1. aprila, ali ono što se događalo nije bila prvoaprilska šala. Prvo što sam osećala bio je pritisak u području grudnog koša. I ranije sam osećala čudan bol u desnom ramenu, pa sam pomislila da se radi o širenju istog bola i odlučila sam da problem rešavam masažama.  Ali, bol nije prolazio. U jeku lockdown-a uzrokovanog COVID-19 virusom, odlučila sam da ipak odem kod lekara i to se pokazalo kao prava odluka. Moji simptomi od tada postaju sve gori: pojavili su se trnci koji su strujali po telu, gubila sam osećaj i ravnotežu, sve mi je teže bilo da hodam. Postalo je sasvim jasno da se radi o nečem ozbiljnom, što je potvrdila i lumbalna punkcija, da se radi o multiple sklerozi”, objašnjava Maja kako je sve počelo.

Izvor: Instagram/NUTty by Maja

Maja je od prvog dana dijagnoze počela da radi na sebi. Kako kaže, iako se poslednjih 15 godina hrani zdravo, shvatila je da mora da bude još upornija. Nakon što je izašla iz bolnice, vratila se treninzima, počela je da meditira i da ide na psihoterapiju.

„Kad sam došla u bolnicu jedva sam hodala i nisam imala nikakvu kontrolu nad sobom, ali disciplinom i upornošću danas sam gotovo na istom nivou treninga kao i pre dijagnoze. Danas se osećam dobro, ali idem iz dana u dan i veselim se svakom dobrom danu. Ima i onih manje dobrih, ali njih preguram uz divne ljude i podršku koju imam oko sebe od prvog dana”, kaže Maja.

Iz ishrane je izbacila sve namirnice životinjskog porekla, kao i mlečne proizvode, zasićene masti, prerađenu hranu, sve šećere (čak i fruktozu) i gluten. Cilj joj je bio da izbaci viruse i bakterije iz krvi, a već posle nedelju dana osećala se bolje i jače nego pre.

„Na svojoj koži učim kako su ishrana, mentalno i fizičko zdravlje, kao i propisana terapija ključ u borbi protiv ove bolesti”, kazala je.

Promena ishrane rezultovala je i pokretanjem malog biznisa „Nutty by Maja Barica“. Proučavajući razne pristupe ishrani, počela je da pravi zdrave, nutricionistički balansirane grickalice koje osiguravaju potrebne vitamine, minerale, proteine i drugo. Maja svoju BARicu opisuje kao pravi rudnik zdravlja jer je reč o prirodnom proizvodu bez šećera ili aditiva. Isto tako, gricalice su ručno pravljene i pakovane.

Maja je nekad radila kao menadžer logistike u jednoj velikoj internacionalnoj firmi, a je za vreme hospitalizacije ostala bez posla, što joj je dalo vremena i prostora da razmisli šta i kako dalje. Na taj način je učinila veliki zaokret u svojoj karijeri, a ono najbitnije je da je Maja srećna.

Izvor: Instagram/NUTty by Maja

„Prvo su prijatelji tražili da i njima napravim, a taj krug je počeo sve više da se širi, a sad imam mali proizvodni pogon i odobrenu zdravstvenu ispravnost proizvoda. BARica je napravljena od samo pet sastojaka: kikiriki, bademi, lešnici, med ili agavin sirup i kikiriki puter. Ne znam gde će me ta priča odvesti, ali trenutno me čini srećnom i ispunjenom što brojnim ljudima osiguravam zdrave obroke svakog dana. Danas Nutty by Maja ima svoja dva proizvoda BARicu Original i BARicu vegan, registrovanu firmu, proizvode i proizvodnju”, kazala je.

Barica je namenjena svima koji žele da pojedu nešto odlično za svoje telo, a opet ukusno i bez griže savesti. Ono što je zanimljivo je da BARicu vegan ne kupuju isključivo vegani, a Maja naglašava kako joj je pri izradi veganske verzije cilj bio da vegani imaju isti nutritivno bogatu opciju koja je takođe odličnog ukusa.

Na veselje svih koji su BARicu probali, Maja u budućnosti planira da proširi ponudu.

„BARica je idealna za doručak, kao međuobrok kada nešto treba da vas drži do ručka ili večere, kao i pre ili posle neke fizičke aktivnosti. Idealna je u bilo koje doba dana jer BARicom unosite sve potrebne Omega 3 masne kiseline, proteine, vlakna, te potrebne vitamine i minerale. U svakom slučaju, odličan je izbor za sve u pokretu i za one koji žele da izbegnu odlazak u pekaru ili da jedu s nogu. Želja mi je da osvestim ljude da počnu više da paze na sebe”, zaključila je.

Izvor: zagreb.info

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here