ishrana MS

Značaj ishrane kod osoba koje žive sa multiplom sklerozom (MS) je veliki. Pravilna i redovna ishrana može značajno da doprinese i utiče na njihov kvalitet života, ali i da dodatno pomogne u prevenciji pojave pojedinih simptoma.

Osnovna preporuka osobama sa MS jeste takozvana mediteranska ishrana, odnosno ishrana koja ima odmeren odnos između najvažnijih hranljivih materija (masti, ugljenih hidrata i proteina), kao i optimalan nivo vitamina i minerala, koji su neophodni za pravilno funkcionisanje organizma. Od ukupnog energetskog unosa ugljeni hidrati treba da čine 45-60%, masti 30% i proteini 20%.

Osnovna pravila u ishrani su:

  • hranu pripremati što kraćom termičkom obradom, izuzev gde je neophodno, kako bi se što više sačuvali vitamini i minerali
  • izbegavati dodavanje masnoća i jakih začina, što ne znači da ih treba potpuno isključiti jer to što jedete treba da bude i ukusno
  • konzumirati što ćešće kuvanu hranu umesto prženu
  • tokom dana imati 3-4 obroka i najbolje je da uvek budu u približno isto vreme. Važno je da postoji ustaljenost i rutina kako bi se organizam navikao, a i veoma je bitno da nikako ne preskačete doručak.

Zdrave masti i vitaminski suplementi

Osim količinskog odnosa i načina pripreme hrane, važno je konzumirati hranu čiji ugljeni hidrati se jako sporo apsorbuju, pa se šećer u krvi sporije podiže. Glikemijski indeks pokazuje u kojoj meri namirnica podiže vrednost šećera u krvi nakon unošenja. Na primer, u namirnice sa niskim glikemijskim indeksom spadaju ovas, šljive, jabuke, šareni pasulj, grašak, jogurt, mleko…

Kad je u pitanju ishrana obolelih od MS, za pripremu hrane važno je koristiti zdrave masti. Savetuje se upotreba maslinovog ulja, a ne preporučuje se korišćenje ulja od repice ili svinjske masti za prženje.

Osim pravilne ishrane, važno je i korišćenje vitaminskih suplemenata, tj. dodataka ishrani, kako bi se nadoknadili postojeći nedostaci u ključnim vitaminima i mineralima koji su značajni za normalno funkcionisanje tela.

Sa druge strane, loša i neuravnotežena ishrana može da pogorša simptome MS i da dovede do većeg osećaja umora, problema sa probavom i slabosti tela. Zato je važno izbegavati konzumiranje visokokalorične hrane, preteran unos soli u organizam, gazirana i alkoholna pića, kao i masnu hranu.

I na kraju, ono što je bitno da osobe sa MS razumeju to je da ne postoje namirnice ili režim ishrane, koji u potpunosti mogu da uklone simptome MS. Ali postoji ishrana, kao što je mediteranska, koja može da ublaži neke zapaljenske procese u organizmu i da prevenira određene simptome bolesti i na taj način doprinese boljem kvalitetu života.

Izvor: Vodič „Hajde da živimo sa multiplom sklerozom

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here