multipla skleroza , MS

Vežbanje joge ima brojne pozitivne efekte na osobe sa multipla sklerozom (MS-om). Nakon osam nedelja praktikovanja joge, učesnici pilot studije koju su sproveli istraživači sa američkog Univerziteta Rutgers, primetili su čitav niz poboljšanja u svom zdravlju – bolji vid i kontrolu bešike, poboljšanu ravnotežu i kogniciju.  

U studiji je učestvovalo 14 žena sa MS-om starosti 34-64 godine različitih fizičkih sposobnosti. Vežbe su bile prilagođene njihovom stanju, pa su tako neke vežbale na prostirkama za jogu, dok su druge stajale ili koristile zid kao oslonac.  

„Svi smo bili zaista zadovoljni i oduševljeni nivoom promene koju smo videli kod učesnika i njenom širinom. Primetili smo ne samo poboljšanje njihovih fizičkih sposobnosti, već i raspoloženja, spoznaje i ukupnog kvaliteta života“, istakla je na predstavljanju rezultata studije dr Suzan Guld Fogerite, direktorka Instituta za komplementarnu i alternativnu medicinu i vanredni profesor na Rutgersu.

Svoje oduševljenje podelile su i učesnice studije. Jedna od njih istakla je da je nakon studije mogla da oseti pesak pod nogama na plaži i to prvi put posle nekoliko godina.

„Osećala sam se kao da sam postala stabilnija i jača, ne samo fizički nego i psihički. Osećaj da mogu da stojim na jednoj nozi i da se osećam uravnoteženo je neverovatan“, izjavila je Paula Melcer, takođe jedna od učesnica studije.

Filozofija joge

Za mnoge, joga je stil života, a ne samo vežbanje. Čak i osnovni, početnički programi joge podučavaju čitav niz tehnika koje se bave umom i duhom, kao i pokretom. Disanje, meditacija i opuštanje su sastavni delovi vežbi joge.

„Jedna stvar koja razlikuje jogu od jednostavne vežbe je nivo svesti koji je uključen. Tu svest i fokus unosite u sve što radite. Vežbanje i fokusiranje, zajedno sa učenjem, stvari su koje mogu pomoći u spoznaji“, objasnila je dr Suzan Guld Fogerite.

Sa njom se slaže i Milica Zorić, naša sertifikovana instruktorka joge, koju rezultati ove studije ne iznenađuju. Joga predstavlja vid aktivnog odmora i podiže nivo životne energije i vitalnosti. Redovno vežbanje joge blagotvorno deluje na celokupno psiho-fizičko zdravlje osoba sa MS-om.

„Vežbanje joge direktno deluje na ublažavanje uticaja dugotrajnog stresnog stanja, koje kod osoba sa MS-om može biti okidač za mnoge neželjene fizičke reakcije i relaps. Praktikovanje joge pozitivno deluje na rad svih organskih sistema, ali od posebnog značaja za osobe sa MS-om su poboljšanje motoričkih sposobnosti, umanjivanje fizičkih tenzija i mentalne napetosti“, objašnjava Zorićeva.

Vežbanjem se može uticati na tok i intenzitet razvoja bolesti

Kako kaže, uspostavljanje boljeg rada endokrinog sistema za posledicu ima slabljenje intenziteta depresivnih faza i poboljšanje raspoloženja. Tehnike joga disanja i joga relaksacija utiču na smirivanje uma i usporavanje misaonih tokova, a san postaje dubok i okrepljujući. Kroz vežbanje joge usvajaju se principi zdravijeg načina života, a njihovom primenom u svakodnevici preventivno se može uticati na tok i intenzitet razvoja bolesti.

„Postoji program Joga za osobe sa multiplom sklerozom koji je posebno osmišljen i prilagođen mogućnostima i potrebama osoba sa različitim simptomima MS-a. Poštujući princip nenasilnog vežbanja, u granicama sopstvenih mogućnosti, svaka osoba sa MS-om može vežbati jogu“, ističe Zorićeva.

U slučaju pridruženih bolesti, povišenog krvnog pritiska ili diskus hernije, neophodno je prethodno obaviti konsultacije sa lekarom koji će proceniti da li i u kom intenzitetu se može pristupiti vežbanju.  

Naša sagovornica na kraju otkriva i da od početka pandemije Društvo MS Srbije, u saradnji sa klubom „Joga art balans“, organizuje onlajn časove joge za sve svoje zainteresovane članove.  

Izvor: neuronet.rs i healthline.com

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here