multipla skleroza, lečenje MS

Nema dileme da upotreba savremenih tehnologija i digitalna rešenja omogućavaju bolji kvalitet života. Vođeni ovim, Društvo multiple skleroze Srbije je u saradnji sa predstavnicima medicinske zajednice i obolelima, realizovalo kreiranje i razvoj mobilne aplikacije „Moj MS svet“, kao podršku za osobe koje žive sa multiplom sklerozom, ali i za članove njihovih porodica.

Ideja projekta bila je da se na najjednostavniji način demistifikuje samo oboljenje, da se apstraktni pojmovi vezani za MS približe prosečnom čitaocu, kao i da se sam oboleli angažuje u borbi protiv ove hronične i progresivne bolesti. Sama aplikacija ima edukativnu ulogu i deluje kroz tri aspekta – kao informaciona platforma (sadrži sve važne činjenice o ovoj bolesti), kao alat za samoprocenu i praćenje progresije bolesti (sadrži testove za praćenje i procenu stanja, kviz znanja itd.), kao i sistem za skladištenje medicinske dokumentacije.

Korisnik aplikacije može izabrati da li se registruje kao obolela osoba, član porodice ili iz nekog drugog razloga. Naravno, jedan od najvećih izazova prilikom kreiranja digitalnih sadržaja koji prikupljaju osetljive podatke, jeste zaštita i sigurno čuvanje podataka korisnika – istakli su iz Društva MS Srbije na radionici posvećenoj predstavljanju prve mobilne aplikacije „Moj MS svet“.

Aplikaciju lako možete da preuzmete u „Google Play“ prodavnici

Aplikacija će biti od velike pomoći pacijentima jer se tiče svega onoga što je potrebno da znaju o svojoj bolesti. Lekari često znaju da kažu koliko nažao pacijentu može da načini pogrešno interpretirana ili netačna informacija, što se često dešava kada se koriste nepouzdani kanali informisanja, kao što su razni forumu i grupe, ili informacije sa pretraživača „Gugl“.  

Iz tog razloga je prof. dr Jelena Drulović, neurolog Kliničkog centra Srbije, sadržaje u samoj aplikaciji pregledala, ispravila, a zatim i obogatila, upotpunila i učinila jasnim prosečnom čitaocu.

– Edukovan pacijent je u prednosti jer njegovo znanje utiče na proces lečenja u smislu izbora terapije u saradnji sa lekarom, odnosno njegovo znanje utiče na brigu o samom sebi. Mi danas živimo u vremenu digitalizacije i ona, čini se, sve više postaje neophodan činilac u svim oblastima, pogotovo u zdravstvenoj zaštiti. Sve više je softverskih rešenja, koja idu ka tome da poboljšaju lečenje. Ovakvi trendovi su benefit za pacijente, a brža i lakša dostupnost informacija koju nude ovakve tehnologije će zaista dovesti do poboljšanja kvaliteta usluga u zdravstvu – objasnila je prof. dr Drulović.

Pored edukativnog karaktera, aplikacija se može posmatrati i kroz aspekt alata za samoprocenu, odnosno praćenje progresije bolesti, što je i te kako važan činilac u životu obolelog. Aplikacija između ostalog sadrži i testove koje korisnici mogu samostalno da obave, uz data uputstva.

Izvor: zena.blic.rs

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here