Tradicionalna medicina u nekim slučajevima može usporiti napredovanje MS. Ali, s obzirom da ne postoji lek za potpuno izlečenje, osobe koje imaju MS, često traže alternativne terapije. One se obično koriste uz obavezne medicinske terapije. Dodatne, alternativne terapije uz one regularno prepisane od strane lekara za MS obuhvataju biljne ili dijetetske suplemente, lagane vežbe, ali i terapiju muzikom koja privlači sve veće interesovanje.

Terapija muzikom podrazumeva slušanje iste, u izvedbi profesionalca muzičkog obrazovanja, kako bi se ostvarili specifični ciljevi u terapiji. Intervencija putem terapije muzikom dokazano može da pomogne osobama sa MS kako bi mogle da: adekvatno upravljaju stresom ublaže bol, izraze osećanja, poboljšaju pamćenje i komunikaciju, unaprede pokrete i koordinaciju.

Kako terapija muzikom pomaže kod MS?

Važno je napomenuti da nijedna terapija ne može okrenuti smer MS simptoma ili uticati na izlečenje. Ali, kada se primenjuje uz regularnu terapiju, muzika može ponuditi određene prednosti. Naučnici nisu sigurni kako terapija muzikom tačno deluje. Izgleda da poseduje višestruke mehanizme povezane sa različitim prednostima. Međutim, studije pokazuju da može da pomogne u poboljšanju fizičkih i emocionalnih MS simptoma.

Šta pokazuju istraživanja po pitanju delovanja muzikoterapije

Stres, bol i osećanja

Muzika može da popravi raspoloženje. Takođe može da opusti um i telo. To zauzvrat može pomoći osobama koje imaju MS da upravljaju stresom, osećaju manji bol ili da izraze osećanja. U poređenju sa onima koji koriste samo tradicionalnu kognitivnu terapiju za MS, osobe koje primenjuju i terapiju muzikom vide veće poboljšanje svog raspoloženja i kvaliteta života.

Poboljšano pamćenje

Muzička sredstva za pamćenje mogu da pomognu kod verbalnog učenja i kratkoročnog pamćenja kod MS. Jedna studija je ustanovila da osobe sa MS imaju bolji govor i pamćenje redosleda u muzičkim uslovima (tokom pevanja, sviranja instrumenta) nego u verbalnim izražavanjima. Razlog za ovo može biti u vremenskoj strukturi muzike. Slušanje muzike može da utiče na ritmičku, ponavljajuću aktivnost koju pokreće mozak.

Poboljšana komunikacija

Čak i kad osobe sa MS imaju problema sa govorom, reči ponekad lakše dolaze kada se izvode u formi pesme. Pevanje takođe pruža terapeutsku podršku disanju i izgovaranju.

Unapređeni pokreti i koordinacija

Možda nismo svesni toga, ali naši pokreti zahtevaju planiranje i raspored. Usklađivanje ponavljajućih postupaka kao što je tapkanje nogom u ritmu može da pomogne kod koordinacije, koncentracije i izdržljivosti. Pokretljivost šaka je takođe poboljšana u jednoj studiji kod osoba koje su svirale klavijature samo 30 minuta dnevno u periodu od dve nedelje. Pored toga, studije koje su koristile ples u terapiji su ustanovile bolji korak, pokretljivost i ravnotežu.

Kako pronaći muzičkog terapeuta

Neke osobe sa MS mogu da imaju koristi od samostalne primene muzičke terapije. Ali, drugi mogu da odluče da koriste muzičkog terapeuta. Obučeni muzički terapeuti mogu da pomognu pri definisanju ciljeva i usklađivanja terapija. Ako ste vi ili neko vama blizak zainteresovani za terapiju muzikom, konsultujte se sa svojim lekarom ili potražite na internetu listu muzičkih terapeuta specijalizovanih za MS.

Izvor: How Can Music Therapy Help People with MS? (multiplesclerosis.net)

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here