zivot sa MS

Visam Al-Haj ima 34 godine i živi u Bejrutu. Multipla skleroza (MS) dijagnostikovana joj je kad je imala svega 15 godina. To je bio pravi šok za nju i njenu porodicu, a posebno joj je bilo teško da prihvati činjenicu da će do kraja života morati da bude na terapiji.

Danas joj je mnogo lakše. Prihvatila je bolest i vremenom je naučila kako da mnoge svakodnevne zadatke sebi olakša da ne bi došlo do pogoršanja MS simptoma. Radi pola radnog vremena i u razgovoru za sajt „World MS Day“ otkrila je svojih 5 saveta za bolji život sa MS, koji su njoj pomogli.

Budite fleksibilni

Zahvaljujući MS naučila sam da se lakše prilagodim svim promenama i postala sam fleksibilnija. Jednostavno, ako se osećam umorno, legnem i odmorim se. Ako mi se spava, spavam, ako me nervira mobilni telefon, utišam ga i odložim u drugu prostoriju. Shvatila sam da ne moram nikome ništa da dokazujem i da treba samo da slušam svoje telo.

Prihvatite svoju MS

Ne stidim se zbog toga što imam MS. Naprotiv, sada mislim da je na moj život uticala veoma pozitivno. Zahvaljujući njoj upoznala sam bolje sebe, stekla sam mnoge sertifikate i naučila sam da MS ne sme da nam bude prepreka za učenje, rad i formiranje porodice.

Tražite pomoć porodice i prijatelja

Vaši bližnji treba da razumeju šta je MS i da znaju kako da vam pomognu kad dođe do pogoršanja simptoma. Na primer, moji prijatelji su upoznati sa tim da ne podnosim vrućinu i da tokom leta ne izlazim puno.   

Ne informišite se na internetu o MS

Mladim ljudima koji žive sa MS savetujem da se o bolesti ne informišu na internetu jer tu mogu da pročitaju puno netačnih informacija. Sve što ih zanima o MS treba da pitaju svog lekara. Takođe, za mene MS je samo gost koja je ušla u moj život bez dozvole, ali me ne sprečava da uživam u životu i ne razmišljam o tome šta će mi budućnost doneti.

Volite sebe i okružite se pozitivnim ljudima

Moje devetnaestogodišnje putovanje sa MS učinilo me je veoma pozitivnom osobom i najvažnija stvar koju sam naučila za sve ove godine jeste da volim sebe. Zahvalna sam i što sam okružena ljudima koji pozitivno gledaju na život, držimo se zajedno i podržavamo jedni druge u teškim trenucima. Ne želim bilo šta što je negativno u svom životu i okruženju.

Izvor: worldmsday.org

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here