Dr Barbara Giser, neurolog i specijalista za MS iz centra za zdravlje mozga Pacifičkog instituta za neuronauku, govori o znacima, simptomima i mogućnostima MS terapije, kao i o ranim znakovima MS, za koje bi svaka žena trebalo da zna.

„Možda vam prsti na rukama trnu već par dana ili odjednom ne možete da vidite na levo oko. Možda ste previše umorni i ne možete da shvatite zašto. Poslednje što može da vam padne na pamet, jeste da bi ovo mogli biti rani znaci MS. Ali, nije ni nemoguće, naročito ako ste žena mlađa od 50 godina“, ističe dr Barbara Giser.

„Nažalost, niko ne zna šta tačno izaziva ovu izdaju imunskog sistema. Jedno određeno vreme smo mislili da je za MS razvoj potrebno da imate kombinaciju genetike i okruženja. Mogući faktori okruženja uključuju Epštajn-Barov virus i malu izloženost sunčevom svetlu (što može dovesti do niskog nivoa vitamina D)“, kaže dr Barbara.

Koji su MS simptomi?

„MS može da izazove brojne simptome, jer napada različite delove nervnog sistema. Najčešći MS oblik je relapsno-remitentni, koji ima oko 75 do 85% pacijenata. Zvanični relaps, napad ili pogoršanje je pojava novog simptoma ili ponovna pojava prethodnog, koja traje duže od 24 sata i nije izazvana poznatim uzrokom kao što je povišena temperatura, infekcija ili pregrejanost. Većina relapsa traje danima ili nedeljama. Kada se simptomi povuku, to se naziva remisija“, navodi dr Barbara.

„MS može da utiče na celo telo, od mozga do prstiju na nogama, a simptomi mogu da se razlikuju od osobe do osobe, u zavisnosti od toga koji deo centralnog nervnog sistema je oštećen ovim stanjem. Uvek je pametno obratiti pažnju na svoje telo i obavestiti lekara ako osećate bilo šta neuobičajeno, a može biti znak da imate MS“, objašnjava dr Barbara.

„Simptomi mogu biti: umor, utrnulost ili peckanje u šakama i stopalima, zatim problemi sa vidom, slabost, grčevi i ukočenost u mišićima, zatim problemi sa ravnotežom, stezanje grudnog koša poput osećaja da vas neko grli ili da imate kaiš oko grudnog koša, bol koja može da se manifestuje na različite načine, zatim seksualni problemi, zatvor, problemi sa pražnjenjem bešike, teškoće sa govorom i gutanjem, drhtanje i kognitivne promene“, navodi dr Barbara.

Kognitivne promene koje su najčešće vezane za MS su obično sporija obrada (kada treba nešto da pročitate više puta da bi vam bilo jasno), poteškoće sa pronalaženjem odgovarajućih reči, gubitak kratkoročnog pamćenja i problemi sa obavljanjem više stvari istovremeno.

Kada bi trebalo otići kod lekara?

Ukoliko osetite bilo koji od navedenih simptoma, da ne prolazi ili se ponavlja, posetite lekara opšte prakse. On bi trebalo da vas uputi na neurologa radi detaljnije procene. Ne zaboravite da MS može da se dijagnostikuje i kod osoba koje su inače zdrave, zato nemojte da ignorišete simptome ili pretpostavljate da će proći sami od sebe. Razlog zašto je važno otići kod lekara je taj da je ovo stanje za koje postoji veoma dobra terapija. Lekovi za modifikaciju bolesti u kombinaciji sa vežbanjem, zdravom ishranom, mogu da pomognu da se MS kontroliše. Neke od ovih terapija mogu i da uspore napredovanje MS i spreče buduća oštećenja“, ističe dr Barbara.

Da li MS utiče na plodnost kod žena?

„MS ne utiče na sposobnost žene da zatrudni“, kaže dr Barbara.

„Zapravo su žene koje imaju MS tokom trudnoće relativno zaštićene, zato što beba dobija polovinu genetskog materijala od oca – od organizma koji je odvojen i drugačiji je od majčinog. Imunski sistem bi u normalnim okolnostima „pomislio“ da je plod koji raste unutar žene stran i napao bi ga, ali pošto je u pitanju autoimunsko stanje, žene često nemaju pogoršanje MS tokom trudnoće, jer je u tom periodu njihovom imunskom sistemu „naređeno da odstupi“, tako da se dolazi do zaključka da je trudnoća dobra za žene koje imaju MS”, navodi dr Barbara.

Izvor: 15 Early Warning Signs of MS All Women Need to Know (pacificneuroscienceinstitute.org)

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here