Seksualna disfunkcija kod osoba sa MS, može biti izazvana kombinacijom fizičkih, psiholoških, emocionalnih i društvenih faktora, što u određenoj meri može da predstavlja izazov za uzajamno zadovoljavajuće seksualne odnose. Istraživanja govore da preko 90% muškaraca i 70% žena sa MS, imaju određene probleme tokom polnih odnosa.

Da li ste znali?

Jedna studija iz 2018. godine je pokazala da su seksualni problemi čest, ali neprijavljen MS simptom, koji utiče na druge simptome kod pacijenata, uključujući i depresiju. Preko 60% od ukupno 162 osobe sa MS koje su učestvovale u ovoj studiji, prijavilo je probleme u seksualnim odnosima. Takođe je ustanovljeno da osobe sa seksualnom disfunkcijom takođe imaju znatno gore smetnje vezane za MS, kao što su poteškoće sa vežbanjem i hodanjem, svakodnevnim aktivnostima, umorom i bolom, kao i depresijom.

„Seksualno zdravlje je važno. Vredni ste toga da doživite bilo koji stepen seksualnog zadovoljstva koji želite. Ovo je drugačije za svakoga i ne postoji pravi ili pogrešan odgovor. Odavno sam prestala da poredim svoju seksualnost sa drugima. Tako sam sama sebi postala merilo. Želja je lična i OK ste sa bilo čim što kod vas funkcioniše. Ja sam na svom putovanju i podstičem vas da i vi krenete na svoje. Samo tako možemo da ukinemo stigmu i prihvatimo seksualno zdravlje“, kaže Dženifer Pauel, kolumnistkinja portala “Silver Linings” (Ono što je dobro“).

Jedno istraživanje iz 2017. godine je pokazalo da bi mnoge žene volele da su podelile zabrinutost za intimnost i lične odnose, između ostalih tema, sa svojim lekarom kada im je uspostavljena dijagnoza. Od ukupno 1000 učesnica, 71% smatra da bi im raniji ili otvoreniji razgovor sa doktorom o ovim temama pomogao u prvih šest meseci nakon dijagnoze. Glavni razlog koji žene navode na pitanje zašto nisu ranije razgovarale o ovim nedoumicama za lekarom jeste nelagodnost.

Intimnost sa partnerom je način povezivanja, i verbalnog i neverbalnog. MS može da utiče na vaš seksualni život, ali intimnost ne mora uvek da bude seksualna. Možda ćete otkriti nove načine da budete intimni sa voljenom sobom.

„Moramo da redefinišemo intimnost. Kako se naša bolest menja, tako se menja i naše tumačenje intimnosti. Ljubaznost i humor me uvek obore s nogu, kao i iskrena zainteresovanost za to kako sam provela dan. Osvaja me nesebično saosećanje. Smeh je čarobni eliksir. Intimnost čini ravnoteža koju dvoje ljudi dele. Bilo da je emocionalna, seksualna ili i jedno i drugo, ostanite verni svojim htenjima i željama. MS može da izmeni vaš put, ali koraci koje pravite su vaši“, ističe Dženifer Pauel.

Kolumnistkinja Tereza Rajt-Džonson navodi nekoliko smernica u cilju poboljšanja intimnog života osoba sa MS: provodite kvalitetno vreme zajedno, razgovarajte o svojim potrebama na realan način,  budite prijatelji sa svojim partnerom na prvom mestu, izrazite svoje mišljenje i budite iskreni, iskažite svoju ljubav prema partneru.

„Za to nam ne treba „Dan zaljubljenih“. Svaki dan bi trebalo da bude podsetnik ili izraz ljubavi. Obratite pažnju na male stvari koje govore „volim te“. To može biti masaža leđa, reči ohrabrenja, pomoć kod kućnih poslova, ceduljice sa lepim porukama, čestitke ili bilo koji drugi čin ili izraz koji je specifičan isključivo za vaš odnos“, zaključuje Tereza.

Potražite pomoć ukoliko mislite da gubite povezanost sa svojim partnerom

Pomoć je uvek dostupna. Ponekad je nepristrasno, profesionalno mišljenje psihoterapeuta, ono što nam je potrebno i može popraviti situaciju.

Izvor: Sex, Intimacy, and Multiple Sclerosis (multiplesclerosisnewstoday.com)

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here