Ukoliko posumnjate da imate MS simptome i odete u centar za dijagnozu i lečenje kako biste to i ustanovili, postoji oko 50% šansi da zapravo nemate ovo oboljenje. Razlog je u tome što brojna druga stanja organizma samo podsećaju na MS.

Kod MS postoji dosta različitih mogućnosti koje lekari uzimaju u obzir. Među njih spadaju problemi sa krvnim sudovima, infekcije, druge autoimunske bolesti, nedovoljan unos vitamina i genetska predispozicija. Potrebno je mnogo vremena i testiranja kako bi se uspostavila tačna dijagnoza.

  1. Sistemski eritemski lupus (SEL)

Kao i MS, SEL je oboljenje imunskog sistema. To znači da vaš imunski sistem ne funkcioniše adekvatno i da napada zdrave delove vašeg tela. SEL može da izazove brojne simptome koji liče na MS. SEL zapravo može izazvati toliko različitih simptoma pa ga mnogi nazivaju „veliki imitator“. Mogući simptomi mogu biti: utrnulost, žmarci i umor.

  1. Sarkoidoza

Sarkoidoza je oboljenje koje obično nastaje između 20. i 40. godine života. Kao i MS, to je oboljenje imunskog sistema. Često utiče na pluća i kožu, ali i na mozak. Sarkoidoza može izazvati simptome koji se vezuju za vid i umor, pa često liče na MS.

  1. Mijastenija gravis

Ova bolest izaziva usporavanje nervnih signala ka mišićima. Simptomi mogu biti slični kao kod MS i među njima su slabost, umor i osetljivost na toplotu. Kao i MS, mijastenija gravis se često javlja kod mladih žena. Može izazvati probleme sa vidom i gutanjem. Takođe je bolest imunskog sistema.

  1. HTLV-1

HTLV-1 je humani T-limfotropni virus-1. Ova infekcija veoma podseća na uznapredovali MS, jer može izazvati grčenje mišića, slabost i paralizu. Testom krvi se može isključiti prisustvo ovog oboljenja, koje liči na MS.

  1. Sifilis

Ova polno prenosiva bolest može ličiti na MS, ukoliko se proširi na centralni nervni sistem, kada nastaje neurosifilis. Simptomi su: utrnulost, problemi sa hodanjem, slabost i podrhtavanje. Iako ovo oboljenje danas nije često, ipak postoji. Dijagnoza se može izvršiti putem testa krvi.

  1. Lajmska bolest

Lajmska bolest je infekcija koja nastaje ujedom zaraženog krpelja. Bakterija koja izaziva lajmsku bolest može putovati kroz krvotok i dovesti do brojnih simptoma koji liče na MS. Među njima su utrnulost, žmarci, umor, ukočen vrat i paraliza lica. I u ovom slučaju, test krvi može potvrditi izloženost infekciji.

  1. Nedostatak vitamina B12

Nedostatak vitamina B12 može izazvati demijelinizaciju, što predstavlja gubitak zaštitnog sloja oko nerava ili mijelina. Demijelinizacija se dešava i kod MS, tako da simptomi mogu biti veoma slični. Među njima su utrnulost, žmarci i slabost u rukama i nogama. B12 nadomešćujemo ishranom poput mesa i mlečnih proizvoda. Vegetarijanci često imaju nizak nivo vitamina B12.

  1. Problemi sa krvnim sudovima

Određene vrste problema sa krvnim sudovima u mozgu ili kičmi mogu podsećati na MS. Među njima su moždani udar usled krvarenja ili ugruška u mozgu. U simptome moždanog udara koji liče na MS spadaju problemi sa vidom i hodanjem, vrtoglavica i mentalne promene.

Ne postoji konkretan test koji može dijagnostifikovati MS. Kako bi isključio druga stanja, vaš lekar može primeniti testove krvi, magnetnu rezonancu, lumbalnu punkciju i testove provodljivosti nerava. Kompletna anamneza od strane specijaliste neurologa je od suštinske važnosti. Isključivanje drugih stanja u diferencijalnoj dijagnozi, bitan je deo dobijanja prave dijagnoze.

Izvor: 8 Conditions That Mimic Multiple Sclerosis (healthgrades.com)

 

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here