multipla skleroza, MS, neuronet.rs

Smatra se da ima oko 15 odsto pacijenata sa benignom formom multiple skleroze, koji za 20 godina budu funkcionalni, imaju neku manju onesposobljenost, ali je to blaga forma koja im omogućava da funkcionišu, žive normalno, imaju kvalitetan život, bez opterećenja lezijama, bez opterećenja pogoršanjima i nekim funkcionalnim ispadima. Ima oko 15 odsto blagih, a 10 odsto agresivnih koje moramo odmah da lečimo.

– Nas pacijenti kada postavimo dijagnozu najčešće pitaju šta će sada da bude. Sve se odnosi na sam početak bolesti. Lošija je prognoza ako su česta pogoršanja u prvoj godini ili u prve dve godine. Međutim, zavisi kakva su pogoršanja, da li je to samo utrnulost ili se oduzela noga, koliko ima lezija na magnetnoj rezonanci, koliko je aktivnih lezija, kakav je nalaz likvora – kaže dr Vesna Suknjaja sa Klinike za neurologiju Kliničkog centra Vojvodine.

Dr Suknjaja navodi da je multiple skleroza bolest koja ima najbolju perspektivu u neurologiji što se tiče lečenja. Ogroman proboj je načinjen novom terapijom. Većini pacijenata mogu da obezbede terapiju i da oni budu dobro narednih 10, 20 ili 30 godina.

Multidisciplinarni tim

– Multipla skleroza je bolest koja zahteva multidisciplinarni pristup. Svuda u svetu postoje MS centri gde su lekari neurolozi koji se bave dijagnostikom i lečenjem, gde imate neuroradiologe koji samo gledaju magnetne rezonance i diferencijalno dijagnostički gledaju pacijente obolele od multiple skleroze i sličnih bolesti. Imate logopede, fizijatre, fizioterapeute, urologe, MS sestre koje su jako bitne, posebno edukovane zbog aplikacije terapija, praćenja terapija. Pacijenti oboleli od multiple skleroze su specifična grupa pacijenata, pa ima i pitanja da li sme da ide da vadi zub, do toga da li treba i kada da se planira porodica – smatraju dr Suknjaja i njen kolega dr Lorand Sakalaš.

Mediteranska ishrana

– Ishrana treba da bude bazirana na mediteranskoj ishrani, voću, povrću, maslinovom ulju. U bazi te mediteranske ishrane je trenutak kada porodica sedi zajedno i sprema ručak. Svi su na okupu, a nama je nedeljni ručak postao luksuz. Neprocenjivo je vreme koje se provodi na okupu sa porodicom, sa ljudima koje volite. Može da se popije i čaša crvenog vina ili piva, ali se ne preporučuje opijanje. Dokazano je da nikotin loše utiče na pacijente i duvan ne treba da se konzumira. Progresija bolesti je mnogo brža kod onih koji puše – savetuje dr Sakalaš.

Bolest se javlja u širokom dijapazonu od mladih žena do starijih muškaraca, odnosno nakon 50. godine života. Što se kasnije javi, teži je oblik u pitanju, a razni pokazatelji kažu kakva će biti bolest.

Nema prevencije

Za multiple sklerozu ne postoji prevencija, jer je to multifaktorna bolest. Potreban je i genetski sklop uz druge faktore, kao što su uticaj spoljašnje sredine u smislu virusne infekcije, Epštajn Bar virusa koji može da bude jedan od okidača, a važan je i nivo D vitamina, nivo osunčanosti. Zato je bolest češća na severu, kod Skandinavaca ili u Kanadi.

– Što je brži period od prvog inicijalnog relapsa do drugog, taj period između dva pogoršanja nekom je to pet godina, nekom je pet meseci. Što je kraći taj period, ukazuje da će bolest biti agresivnija – napominje dr Suknjaja, a dr Sakalaš dodaje kako se leče pogoršanja i novonastale tegobe, ali uvek zaostane neko pogoršanje, koje ne može 100 posto da se popravi.

Gubitak vida

Gubitak vida je takođe jedno od pogoršanja bolesti. Dr Suknjaja navodi primer žene koja je izgubila vid na jednom oku, što su joj lečili kortikosterodima i vid se vratio potpuno.

– Međutim, svaki put kad leti vozi bicikl, kada se organizam zagreje, njen vid se izgubi, jer je očni živac narušen od ranije. Kako sedne u hladovinu i rashladi se, vid se vrati. To nije pogoršanje, već zaostatak oštećenja – objašnjava dr Suknjaja.

U svetu ima oko 15 lekova, nijedan ne leči, samo stavlja bolest pod kontrolu. Sadašnja istraživanja su usmerena na proces remijelinizacije, vraćanje mijelinskog omotača, tu je sada fokus u daljem istraživanju lečenja multiple skleroze. Ali proces da se dokaže efikasnost i bezbednost traje i deset godina.

Prethodni tekst iz serijala možete da pročitate OVDE.

Izvor: dnevnik.rs

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here