vakcina, neuronet, multipla skleroza, korona, covid, freepik, rawpixel.com

Vakcine koje su dostupne u našoj zemlji proizvođača Fajzer- Biontek, Sputnjik V, Sinofarm, nisu kontraindikovane za primenu kod osoba sa multipla sklerozom, saopštila je republička stručna komisija Ministarstva zdravlja.

Nove vakcine protiv kovid-19 bolesti smatraju se bezbednim za osobe sa multiplom sklerozom, prema nedavno iznetim stavovima eksperata Međunarodne federacije multiple skleroze i Društva multiple skleroze Velike Britanije.

Na osnovu dosadašnjih iskustava sa drugim vakcinama, ne očekuje se da će kovid-19 vakcinacija dovesti do relapsa MS, biti opasna za osobe sa MS, uključujući i one koje se leče imunsupresivnim lekovima koji modifikuju prirodni tok bolesti. Izuzetak od ovoga bi mogle da budu samo osobe sa MS i teškim alergijama. Shodno tome, nijedna od vakcina koje su dostupne u našoj zemlji (Pfizer-BioNTech, Sputnik V, Sinopharm) nisu kontraindikovane za primenu kod osoba sa MS. Sve ove vakcine bezbedne su i za primenu kod osoba koje primaju bilo koju DMT, piše u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Izvor: Blic

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here