Multipla skleroza
freepik.com

Obolelima od multiple skleroze  nije lako kada se suoče sa dijagnozom ove bolesti i sasvim je prirodno da se susreću sa brojnim nejasnoćama i nedoumicama. Upravo zato smo uz pomoć neurologa iz Kliničkog centra Srbije pokušali da odgovorimo na što veći broj vaših pitanja.

Nadamo se da će vam neki od odgovora u ovom i naredna dva teksta odagnati sumnje i pomoći u borbi sa ovom bolešću.

Da li se problem sa tetivama koji otežava hod pacijentima koji boluju od MS može tretirati i fizikalnom terapijom ili samo lekovima?

Oboleli od MS imaju problem sa hodom, ali on uglavnom nije vezan za problem sa tetivama. Najčešći razlozi za otežan hod kod osobe sa MS jesu slabost u nogama i spesticitet, odnosno tzv. ukočenost u nogama, i za nju, pored lekova, može da pomogne fizikalna terapija.

Da li se izbegava da pacijentkinje koje planiraju trudnoću primaju terapiju protiv MS?

Ako bolujete od MS i želite da ostvarite trudnoću, to je moguće, čak i ako koristite lekove koji modifikuju prirodni tok bolesti. Naravno, u zavisnosti od toga koji lek primate ili koji lek tek treba da primate, postoje određene mere predostrožnosti iz razloga što neke lekove možemo neometano da dajemo u toku  trudnoće i perioda nakon porođaja, ali za određene druge lekove postoje mere predostrožnosti koje moramo da ispoštujemo. Najbolje je da se dogovorite sa vašim lekarom koji bi to bio najbolji protokol za vas.

Kako vidite trenutnu situaciju sa lekovima za obolele od MS u Srbiji?

Što se tiče lekova, situacija je dramatično bolja nego što je bila proteklih godina. Prošle godine je Republički fond za zdravstveno osiguranje stavio na raspolaganje obolelima čitav dijapazon lekova koji se koriste u svim zemljama sveta. Radi se o lekovima koje smo koristili nekada, ali i o novijim inovativnim lekovima. Svi lekovi za MS dele se u dve velike grupe: prvi su umereno efikasni lekovi za aktivnu bolest, a kad je bolest visoko aktivna, odnosno agresivna, onda se koriste visoko efektivni lekovi. Još uvek imamo na raspolaganju svega jedan lek za obolele od primarno progresivne bolesti, a što se tiče pacijenata koji imaju sekundarno progresivnu formu bolesti, za njih očekujemo da će jedini trenutno dostupan lek na svetskom tržištu biti dostupan i u Srbiji u toku ove godine.

Da li oštećenje vida može da bude jedna od posledica lečenja od MS i, ako da, šta se u tom slučaju preporučuje?

Oštećenje vida u multiploj sklerozi je najčešća posledica same bolesti. Istina je da određeni lekovi mogu dovesti do oštećenja vida, međutim, to je izuzetno retko i na takve stvari unapred mislimo. Pacijente koji uzimaju lekove koji bi eventualno predstavljali rizik po vid, šaljemo na preventivne oftamološke preglede kako ne bi došlo do oštećenja vida izazvanog lekovima.

Koja vrsta terapije je najefikasnija za mišićne spazme kod obolelih?

Mišićni spazmi kod obolelih mogu da se leče bilo primenom lekova bilo metodom fizikalne rehabilitacije. Od lekova koji su kod nas na tržištu tenutno najzastupljeniji nalazi se tizanidin. Od lekova sa svetskog tržišta, koji može i kod nas da se nabavi, jeste baklofen. To bi bila dva osnovna leka u lečenju mišićnih spazama. Naravno, u dogovoru sa vašim lekarom, postoje i neke terapije koje bi se alternativno mogle koristiti, ali bi to trebalo da se dogovori sa lekarom.

Odgovori na naredni set pitanja očekuju vas naredne sedmice.

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here