MS priča

Britanka Kaz Makin je višegodišnja članica londonskog MS društva, koje joj je pomoglo da lakše prihvati svoju multiplu sklerozu (MS). Iako život sa MS ume da bude izazovan, Kaz koristi svaku priliku da uživa i da šeta sa svojim psom Oskarom. Kako uskoro puni 50 godina, u blogu je otkrila kako je MS promenio njen život i šta je naučila tokom proteklih decenija.

„Ne mogu da verujem da uskoro punim 50 godina. Kad sam bila mlađa, mislila sam da su ljudi sa 50 godina baš stari. A sad kad sam ja došla u te godine, čini mi se da je život tek ispred mene. Ovih prvih 50 proletelo mi je prilično brzo“, kaže Kaz.

Kako mi je MS promenio život

Priznaje da je saznanje da ima MS mnogo promenilo i da je nateralo da razmišlja o mnogim stvarima. Što je njeno fizičko stanje postajalo lošije, to je više cenila stvari koje može da uradi. Postala je svesna da ne postoji novac koji može da joj pomogne da hoda, trči ili pleše kako želi.

„Kad sam to osvestila, prihvatila sam svoju MS i pronašla mir. Takođe, u međuvremenu sam postala samohrana majka. Želela sam da izađem iz veze u kojoj nisam bila zadovoljna i srećna jer sam shvatila da to nije život kakav želim. Naravno da taj stres nije pomogao mojoj MS, ali da bih nastavila dalje, morala sam da završim sa tim“, objašnjava iskreno Kaz u svom blogu.

Naša sreća i mir ne zavise od drugih

Vremenom stvari su počele da dolaze na svoje mesto i Kaz je gradila svoj novi život. Ističe da su promene kroz koje je prošla u poslednjih osam godina zapravo najbolje stvari koje su mogle da joj se dese u životu. Shvatila je da njena sreća i unutrašnji mir ne zavise od drugih, već od nje same.

U našim životima uvek postoje stvari zbog kojih možemo da budemo nesrećni ili nezadovoljni i koje bismo rado promenili da možemo. Ali kad ste zadovoljni sobom, možete mnogo bolje da upravljate i tim drugim situacijama i da budete srećni, iako to nešto nije baš onako kako vi želite“, ističe Kaz i osobama sa MS savetuje da uvek slušaju svoj unutrašnji glas i sebe.

Boreći se sa MS Kaz je naučila da ceni sve što ima, svaki minut i svaki novi dan u životu. Poručuje da je važno pronaći magiju u svakodnevnom životu, a da je ona unutra u nama i da je samo mi možemo otključati. Drugi nam u tome ne mogu pomoći.

Izvor: mssociety.org.uk

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here