menstrualni ciklus

Zbog menstrualnog ciklusa žene prolaze kroz razna izazovna stanja svakog meseca, a ukoliko osoba živi sa multiplom sklerozom (MS), to može dovesti do pogoršanja njenih postojećih MS simptoma. Međutim, te faze poznate su kao pseudo-upale jer je pogoršanje MS simptoma povezano sa određenim trenutnim uzrokom (u ovom slučaju sa menstrualnim ciklusom) i ne smatraju se relapsom.

Do ovih promena kod žena koje žive sa MS dolazi dolazi uglavnom zbog oscilacije nivoa hormona u organizmu i to pre svega estrogena. On ima važnu ulogu u kontroli upala u organizmu i ima pozitivne efekte na kardiovaskularni sistem, doprinosi zdravlju kostiju i u velikoj meri utiče na raspoloženje.

Hormonske promene pogoršavaju MS simptome

Nivo estrogena se prirodno smanjuje u predmenstrualnom periodu, što se smatra jednim od uzroka pojave pseudo-upala. Pojedine studije pokazale su da su žene koje koriste oralna sredstva za kontracepciju, koja sadrže estrogen i progesteron, smanjile pseudo-upale tokom predmenstrualnog perioda. Ovo može da predstavlja korisnu preventivnu meru za pojedine pacijentkinje, ali je svakako neophodno o tome se pre svega posavetovati sa lekarom.

menstrualni ciklus
Foto Freepik/Diana Grytsku

Još jedan mogući uzrok pogoršanja MS simptoma je promena telesne temperature tokom menstrualnog ciklusa kod žena. Velike razlike u temperaturi mogu da utiču na sinapse u nervnom sistemu i na brzinu prenosa nervnih impulsa. To može da dovede do zamora i trenutnog pogoršanja MS simptoma.


Saveti za ublažavanje simptoma tokom menstrualnog ciklusa

Ako želite da ublažite pseudo-upalu izazvanu menstrualnim ciklusom izbegavajte napitke koji sadrže kofein jer podižu telesnu temperaturu, unosite dovoljno tečnosti i koristite vodeni sprej za rashlađivanje. Ovo vam može pomoći da se osećate bolje tokom „onih“ dana, a od koristi mogu biti i određeni lekovi protiv bolova.

Saveti kako da ublažite simptome tokom menstrualnog ciklusa:

  • Odmarajte što više – mnoge osobe sa MS osećaju hronični umor koji može da se pogorša menstrualnim zamorom. Zato je važno da tih dana što više odmarate i čuvate snagu.
  • Vežbajte – umerene vežbe joge mogu da budu od terapeutskog značaja za kontrolu bola, a doprineće i vašem boljem raspoloženju.
  • Čitajte ili slušajte muziku – pronađite hobi u kom uživate, koji će vas mentalno rasteretiti emocionalne uznemirenosti usled pogoršanja MS simptoma.

Izvor: overcomingms.org

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here