Rani simptomi multiple skleroze

0
13304

Određeni simptomi (od problema sa vidom do konstantne ukočenosti) mogu da signaliziraju MS i da je vreme da se obratite lekaru. Multipla skleroza (MS) nije naročito uobičajena bolest, ali nije ni retka, i procenjuje se da se na svakih sat vremena nekome u svetu se dijagnostifikuje MS. Iz tog razloga je dobro biti svestan znakova i simptoma MS-a, i posetiti lekara u slučaju da ih imate, pogotovu ako traju neko određeno vreme.

Da li vaši simptomi ukazuju na MS?

Iako su neki simptomi MS veoma česti, ne postoji tipičan obrazac simptoma koji se odnosi na sve, a mnogi simptomi liče na simptome drugih bolesti. Za nekoga prvi simptom MS-a mogu biti ukočenost i trnci, dok su za nekoga to vrtoglavica ili umor.

Ključ za utvrđivanje da li je simptom posledica MS-a je vreme, jer se simptomi MS-a razvijaju tokom nekoliko dana i mogu trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja.

multipla skleroza, neuronet.rs, freepik

Uobičajeni rani simptomi MS-a

Neki uobičajeni rani simptomi MS-a su:

  • Problemi sa očima, uključujući gubitak vida;
  • Problemi sa ravnotežom ili vrtoglavica;
  • Ukočenost i trnci – Svako je doživeo privremenu ukočenost i trnce koje prati odmaranje na ruci ili nozi na pogrešan način, ali taj osećaj nestaje u roku od nekoliko minuta jer se protok krvi vraća u to područje. Ukočenost ili trnci koji su povezani sa MS-om obično traju mnogo duže;
  • Osetljivost na toplotu – Ako osetite vrtoglavicu, nesvesticu ili nelagodnost na visokim temperaturama ili kada se bavite aktivnostima za zagrevanja tela, kao što su kupanje u kadi sa vrućom vodom, vežbanje ili sunčanje, to bi mogao biti znak MS-a. Netolerancija na toplotu ima tendenciju da pojača i druge simptome MS-a.

Kada je vreme za posetu lekaru?

Simptomi MS-a su raznoliki i brojni. Pored već navedenih, uobičajeni simptomi uključuju umor, bol, probleme sa crevima i mokraćnim sistemom, seksualnu disfunkciju, otežano gutanje, probleme sa govorom, kognitivne probleme (mišljenje i pamćenje) i depresiju.

Neki od ovih simptoma su uobičajeni i za mnoge druge poremećaje, ali ukoliko osećate bilo koji od ovih simptoma duže od 24 sata, postoji šansa da je uzrok MS.

Naravno, o svim simptomima koji ometaju vaš posao, svakodnevno funkcionisanje ili kvalitet života treba porazgovarati sa lekarom, bez obzira na to da li sumnjate da je povezan sa MS-om.

Za lečenje MS-a dostupni su mnogi tretmani koji mogu efikasno usporiti napredovanje bolesti, a krenuti sa njima što je ranije moguće je najbolji korak koji možete da preduzmete.

Izvor: Everydayhealth.com

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here