selma bler, multipla skleroza, MS, neuronet.rs

Selma Bler, holivudska glumica poznata po filmovima „Okrutne namere“ i „Pravna plavuša“, otvoreno govori o svojoj borbi sa multiplom sklerozom, koja joj je dijagnostifikovana u avgustu 2018. godine.

Prve simptome Blerova je osetila još 2011. godine, nakon rođenja sina, ali se dugo “borila” sa lekarima kako bi se utvrdila tačna dijagnoza. Tek sedam godina kasnije pomoću MRI pregleda je ustanovljeno da ima 20 različitih MS lezija na mozgu. Prema njenim rečima, prvo što je osetila tada je olakšanje.

“Kada mi je ustanovljena dijagnoza MS, zaplakala sam, ali od olakšanja jer sam tad napokon mogla da uradim nešto konkretno”, izjavila je 47-godišnja glumica u prvom intervjuu nakon što je javnosti saopštila da boluje od MS. 

Od tada, ona o svojoj borbi sa MS govori putem svojih naloga na društvenim mrežama, gde je i saopštila da je bolesna.

“Imam MS, i stanje se pogoršava. Ali zahvaljujući Bogu, volji i razumevanju producenata kompanije Netfliks, ja radim. I to divan posao. Ja sam invalid. Ponekad padnem. Ponekad ispustim nešto. Pamćenje mi je zamućeno, a leva strana mog tela traži uputstva od GPS-a koji je pokvaren. Ali se snalazim. I smejem. Ne znam šta ću da radim ali znam da ću dati sve od sebe. Od trenutka kada su mi uspostavili dijagnozu, 16. avgusta u 22.30, imam potpunu podršku i ljubav mojih prijatelja…Trenutno sam u središtu oluje ali se nadam da ću nekome pružiti neku utehu”, objavila je Selma na Instagramu prošle godine i dodala da “veruje da boluje od MS već 15 godina, ali da svoje simptome nije ozbiljno shvatila sve dok nije pala ispred sina pokušavajući da oslobodi ono što je mislila da je uklješteni nerv”.

Od tada do danas sa svojim pratiocima i ostatkom sveta deli svoje iskustvo sa MS i nastojanja da olakša simptome bolesti.  U postovima iskreno govori o poteškoćama sa kojima se susreće, ali i o načinima prevazilaženja istih. U jednom od njih se zahvalila svojoj prijateljici, glumici Sari Mišel Gelar, što je gurala u invalidskim kolicima prilikom posete Diznilendu.

U poslednjem postu govorila je o iscrpljenosti koju oseća nakon izlazaka i obavljanja svakodnevnih obaveza.

“Izlasci i društvenost ponekad imaju cenu. Mozak mi gori. Smrzavam se. Osećamo se usamljeno bez obzira na veliku podršku koju imamo. Ljudi me često pitaju kako sam. Guram najbolje što mogu. Ali se zagušim od bola kada pomislim na ono što sam izgubila (jahanje) i ono čemu se nadam, i kako je ponekad teško samo hodati.  Ali moj osmeh je iskren. I to je ok. Život je avantura sa mnogo prepreka. Noću ne mogu da spavam, a tokom dana ne mogu oči da držim otvorene…Preda mnom je sedmica ispunjena majčinstvom i mnogim drugim stvarima kojima se radujem. Ali poput svih ostalih, i ja se molim. I upijam ljubav gde god mogu. Nije lako. I to je ok.”, zaključila je Blerova.

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here