Luvr, Unspleash

Životi svih nas umnogome su promenjeni zbog pandemije korona virusa, ali nije sve imalo negativne posledice. Jedna od korisnijih transformacija desila se u digitalnom svetu, te su nam omogućene brojne opcije koje do sada nismo bili u prilici da koristimo u dovoljnoj meri. U sferi kulture to se ogleda u virtuelnim turama najatraktivnijih umetničkih institucija širom sveta i kod nas, a iz tog razloga predstavljamo kako da ih na najlakši način posetite iz udobnosti svog doma.

Digitalno doba je učinilo to da vam čak kulturne institucije koji su vam daleko od očiju postanu pristupačne, a sve to je omogućila Google Arts & Culture platforma kojoj možete da pristupite klikom na link OVDE. Ona omogućava virtuelni obilazak preko 500 muzeja i galerija širom sveta.

Jedna od nezaobilaznih destinacija svakako je Luvr. Čuveni muzej u Parizu ne samo da je najveći muzej umetnosti na svetu, već je i najvažniji kulturni spomenik u Parizu zbog svog neobičnog izgleda. Nudi besplatne online ture za neke od najvažnijih i popularnih eksponata, kao što su egipatski antikviteti. Možete se okretati za 360 stepeni po muzeju i kliknuti na predmete kako biste dobili dodatne informacije.

Tu je i muzej Gugenhajm u Njujorku. Sama građevina, koju je dizajnirao Frank Lojd Rajt, je prilično impresivna. Ipak, ne morate da odete u Veliku jabuku da biste ovaj muzej pogledali izbliza. Pojedine kolekcije i eksponati dostupni su online za posetioce i studente koji žele da vide šta ovaj muzej ima da ponudi, uključujući i dela Pabla Pikasa.

Nacionalni muzej istorije prirode u Vašingtonu jedan je od najposećenijih muzeja na svetu, a nudi pogled na predivno blago preko online ture. Možete ići iz sobe u sobu i razgledati je iz svakog ugla. Videćete i sisare i insekte, ali i dinosauruse.

Muzej Metropoliten u Njujorku je dom za oko dva miliona umetničkih dela, ali ne morate da budete u tom gradu da biste uživali u njima. Na sajtu muzeja možete pronaći online kolekciju, ali i ture najimpresivnijih dela Vinsenta van Goga, Džeksona Poloka i mnogih drugih istaknutih umetnika.

Kao jedan od najvećih nemačkih muzeja, berlinski Pergamon može mnogo toga da ponudi – čak i ako fizički ne možete biti tamo. Ovaj istorijski muzej dom je za mnoštvo drevnih artefakata, uključujući ištarsku kapiju Vavilona i, naravno, Pergamonski oltar.

U Rijks muzeju u Amsterdamu istražite majstorska dela iz zlatnog doba Holandije, uključujući dela Vermera i Rembrandta. Gugl nudi obilazak ovog slavnog muzeja sa opcijom Street View, tako da imate osećaj kao da stvarno lutate po njegovim dvoranama.

Muzej Vinsenta van Goga takođe se nalazi u Amsterdamu. Svako ko je ljubitelj ovog tragičnog, genijalnog slikara može njegova dela da vidi izbliza (ili, gotovo izbliza) tako što virtuelno poseti ovaj muzej – najveću zbirku umetničkih dela Vinsenta van Goga, uključujući preko 200 slika, 500 crteža i više od 750 ličnih pisama.

Šta možete videti u Srbiji?

Danas najposećenija stranica sajta Narodnog muzeja u Beogradu, pod nazivom Virtuelni muzej, zainteresovanima nudi brojne mogućnosti za upoznavanje i uživanje u kulturnoj baštini koju čuva Narodni muzej. Mogu se odabrati video vođenja kroz tematske izložbe, a zainteresovani mogu pogledati emisije u kojima se kroz razgovor sa kustosima predstavljaju pojedini segmentima aktuelne stalne postavke Narodnog muzeja. Virtuelnu turu možete započeti OVDE.

Galerija Matice srpske u Novom Sadu je jedan deo svojih postavki preselila iz galerijskog u virtuelni prostor u želji da svim ljubiteljima umetnosti učini boravak kod kuće „kulturnijim”. Galerija Matice srpske je jedan od najstarijih nacionalnih umetničkih muzeja u Srbiji, sa kolekcijom od preko 9.500 umetničkih dela, a neka od njih možete videti OVDE.

Muzej Nikole Tesle u Beogradu omogućio je svim zainteresovanima da online pogledaju deo materijala koji promovišu život i rad našeg genijalnog naučnika. Na linku OVDE moguće je pogledati video materijal u okviru koga su predstavljeni neki od Teslinih izuma, a svi zainteresovani mogu da pogledaju i 3D interaktivni prikaz laboratorije Nikole Tesle na Long Ajlendu. Ovi projekti realizovani su u saradnji sa Elektronskim fakultetom u Nišu.

Arheološki park Viminacijum poziva sve koji su kod kuće da ga posete preko virtuelne ture. Za Viminacijum se zna 2000 godina, ali on i dalje ne prestaje da fascinira, kao i kada je bio pun ljudi iz celog tada poznatog sveta, tako i sada kada su njegovi žitelji arheolozi, vodiči i posetioci u virtuelnom svetu.

Dodatno, sajt 360serbia.com omugućava virtuelni obilazak tvrđava u Srbiji, među kojima su Golubačka, Ramska, Smederevska i Sokograd.

U normalnim okolnostima mnoge od navedenih virtuelnih tura ne bi bile ni omogućene, a ako bismo mogli da potražimo tračak pozitivnosti u doba pandemije, onda online posete kulturnim institucijama to svakako jesu. Pomaže i činjenica da imamo malo više vremena da se posvetimo nekim stvarima koje smo možda nepravedno zapostavili.

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here