Multipla skleroza, neuronet, freepik

Ukoliko imate multiple sklerozu (MS) ili poznajete nekoga ko je ima, upoznati ste sa tim da veliki deo njihovog života čini velika neizvesnost jer ne znaju šta svaki dan može da donese. Usponi i padovi stanja su daleko izvan onoga što većina zdravih ljudi može da razume, a svakodnevno funkcionisanje nije mnogo lakše ni za obolele koji su odrasli i koji su prihvatili svoje stanje kao „novu normalu“. Kvalitet života umnogome može da se poboljša učenje o izazovima koji se mogu javiti, jer pripremaju i osobu sa MS i njene najbliže na život sa MS.

Pročitajte nekoliko saveta koji mogu da vam pomognu da živite bolje sa multiplom sklerozom:

Upravljanje svakodnevnim životom i komplikacijama MS-a

Vođenje računa o simptomima i o tome kako se telo oseća presudno je za zdravlje za osobe sa MS. Predugi napori mogu da dovedu do pogoršanja simptoma, pa čak i relapsa. Ali i zdrav način života takođe može da bude naporan jer mnogi izazovi koje nameće MS, poput manjka mobilnosti, finansijski problemi pa čak i depresija, često čine ono što mora da se uradi još težim. Što brže shvatite šta vam odgovara, a šta ne, to ćete brže uspeti da organizujete svoj život na najbolji mogući način.

Dijeta za obolele od multiple skleroze

Sve je više istraživanja na temu kako hrana može da poboljša ili pogorša razne hronične bolesti. Međutim,iako neke osobe sa MS osete olakšanje kada eliminišu ili dodaju određene namirnice u ishranu, još uvek nema zvaničnih dokaza da bilo koja hrana utiče na napredovanje lečenja MS-a.

Pre primene neke određene dijete poželjno je da se posavetujete sa svojim lekarom, budući da neke od popularnih dijeta mogu imati negativan uticaj na MS. Ono što se uglavnom preporučuje je puno vlakana, voća i povrća, kao i ograničena konzumacija nezdravih masti i šećera. Važno je održavati zdravu kilažu, jer gojaznost može da poveća rizik od umora i depresije, a kod dece i tinejdžera povećava rizikom za pojavu MS kasnije tokom života.

Fizička aktivnost obolelih od multiple skleroze

Iako umor i bol koji često prate MS mogu da otežaju fizičku aktivnost, vežbanje poboljšava pokretljivost i čini da se osećate bolje. Fizioterapeut ili profesionalni trener može da vam pokaže posebne vežbe namenjene poboljšanju pada stopala, hodanja, ravnoteže i prelaska iz sedećeg u stojeći položaj. Rad sa stručnim licem osiguraće vam pravu meru u vežbanju, ali i povećanje snage, fleksibilnosti i nivoa kondicije.

MS nije prepreka za putovanje

Grešite ako mislite da putovanje nije dobro za osobe sa MS zbog mogućnosti da dođe do neočekivanih pogoršanja zbog stresa, umora, vrućine ili infekcije. Važno je da budete spremni za sve što može da se desi. Uvek uz sebe imajte sve lekove koji su vam potrebni i ne zaboravite da ih čuvate na navedenoj temperaturi. U svoje planove uračunajte dodatno vreme za pauze i zakažite aktivnosti kako ne biste morali da žurite ili budete pod nepotrebnim stresom tokom putovanja.

I pored dobre organizacije i neophodne podrške, život sa MS je ipak neprekidni izazov. Podrška zdravstvenih radnika, porodice i prijatelja može da vam pomocgne da se lakše nosite sa simptomima i neizvesnošću. Takođe, druge osobe koje žive sa MS mogu da vam daju inspiraciju i snagu.

Izvor: everydayhealth.com

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here