multipl skleroza, neuronet.rs, freepik
Izvor: Freepik

Prevazilaženje svakodnevnih prepreka koje nosi briga o osobi sa hroničnim oboljenjem može da zbliži partnere, članove porodice i prijatelje. Međutim, pružanje nege može da bude fizički i emotivno iscrpljujuće za osobu koja je primarno zadužena za to. Najčešće tu ulogu preuzima bračni drug, ali neretko i dete, roditelj ili najbolji prijatelj obolelog. I kao što postoji širok spektar simptoma MS, toliki je i spektar aktivnosti za koje je osobi sa MS potrebna pomoć i podrška, kao što su emotivna podrška, pomoć sa injekcijama i posetama lekaru, pomoć pri oblačenju, higijeni, hranjenju i prevozu. S obzirom da je MS promenjiva i nepredvidiva bolest, tako i uloga negovatelja može da se menja iz dana u dan. 

Evo nekoliko saveta koje treba imati na umu ako ste vi (ili neko koga poznajete) krenuli u jedinstvenu ulogu negovatelja osobe koja se bori sa MS-om.

SAVETI ZA NEGOVATELJE

Pomoć pri svakodnevnim obavezama. Očekujte da ćete morati da preuzmete mnogo više svakodnevnih obaveza na sebe. Najverovatnije ćete morati da organizujete prevoz i završavate raznorazne poslove umesto osobe o kojoj brinete. Može doći i do raspodele posla kada su u pitanju kućni poslovi poput čišćenja, kuvanja, kupovine, pranja veša i brige o deci. 

Zavisno od simptoma MS koji se pojavljuju kod vaše voljene osobe, možda ćete morati da mu/joj pomažete da osnovnim stvarima poput oblačenja, hranjenja, odlaska u toalet i kupanja.

Prilagodite svoj dom. Određena nezavisnost u obavljanju svakodnevnih obaveza je dobra za osobe sa MS. Obavezno se informišite o svim pomagalima, poput kolica ili šetalice, koja mogu da pomognu pri snalaženju po kući. Takođe, uz pomoć fizijatra možete da učinite vaš dom dostupnijim tako što ćete napraviti rampe na stepenicima, proširiti vrata kako bi kolica mogla da prođu ili izmeniti sanitarije u kupatilu tako da budu lakše za korišćenje osoba koje imaju problema sa mobilnošću.

Zdrav način života.  Dosta osoba sa MS nastoji da svakodnevno poboljša svoju ishranu. Kao negovatelj, možete dosta da pomognete na tom planu. Pomozite svojoj voljenoj osobi da usvoji navike koje će mu/joj poboljšati zdravstvenu sliku i imunitet, kao što su pripremanje zdrave i izbalansirane ishrane, vežbanje i traženje pomoći lekara ako se suoče sa problemima poput promene raspoloženja i depresije.

Briga o medicinskoj nezi. Na vama je sigurno zakazivanje i vođenje evidencije o svim lekarskim pregledima, obezbeđivanje prevoza do lekara, vođenje računa o prepisanoj terapiji, pomoć pri injekcijama i briga o mogućim nuspojavama. Neophodno je da sebe smatrate delom medicinskog tima i da naučite sve što možete o MS. Pomoć i savete oko svega vam može dati lekar vaše drage osobe o kojoj vodite računa.

Očekujte neočekivano.  Vaše obaveze i zaduženja se mogu menjati iz dana u dan. Iako je osoba sa MS o kojoj brinete danas imala dobar dan, to ne znači da sutra neće biti iscrpljena ili depresivna. Ta neizvesnost o tome šta nosi dan može biti veoma izazovna. Ključ uspeha je planiranje, uspostavljanje rasporeda i zakazivanje, kao i sposobnost i spremnost na fleksibilnost. Osim toga, neophodna je otvorena komunikacija između obolele osobe i negovatelja o potrebama obolelog, postavljanju prioriteta, od onoga što mora da se uradi do onoga što želi ali ne mora. Takođe je od velike pomoći i održavanje kontakta sa lekarima i traženje pomoći oko stvari koje su nejasne ili situacija koje su kritične.

Tražite podršku koja vam je potrebna

Mnogi negovatelji i stručnjaci kažu da je ključ dobre nege spremnost da se zatraži pomoć onda kada je i potrebna.

Prijatelji i porodica. Stavite im jasno do znanja da vam je njihova pomoć potrebna i uvek dobrodošla. Pri traženju pomoći budite precizni o tome šta vam treba jer druge osobe ne dolaze iz iste situacije. Napravite spisak brojeva telefona koji su važni za vas, kao i poslova oko kojih mogu da vam pomognu. 

Odmor. Kada vam je potreban predah, potražite pomoć od članova porodice ili prijatelja, ili od ustanova koje pružaju usluge nege. Takođe, u mnogim gradovima u okviru opština postoje volonteri koji pružaju pomoć i podršku osobama sa poteškoćama u kretanju.

Pomoć po kući. Razmislite o tome da zaposlite nekoga ko bi vam pomogao oko svakodnevnih obaveza, kao što je medicinska sestra koja može da vas zameni nekoliko sati dnevno kako biste mogli da se odmorite ili uradite nešto za sebe.

Vodite računa o svom zdravlju

Veoma je važno da negovatelj brine i o svom zdravlju. Osim sna, neophodno je da se pravilno hranite, da redovno vežbate i da redovno idete kod lekara.

Negovatelji osobe sa MS moraju da budu spremi na promene. Verovatno ćete postati stručnjak za MS terapiju, ali možda i vešt kuvar. Stručnjaci kažu da je najvažnije ostati fleksibilan i biti spreman na sve uloge koje mogu da se pojave pred vama.

Izvor: WebMD

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here