multipla skleroza, neuronet.rs, freepik

Postavljanje tačne dijagnoze multiple skleroze može ponekad da predstavlja izazov, jer prema podacima studije objavljene 2019. godine u medicinskom žurnalu „Multipla Skleroza i Povezana Oboljenja“  multipla skleroza se greškom dijagnostifikuje kod 20 odsto pacijanata koji pate od nekog neurološkog oboljenja.

Ovakve greške nastaju prvestveno zbog činjenice da ne postoji test koji može sa sigurnošću da utvrdi postojanje MS. Takođe, nemaju svi iste simptome MS, kao što je utrnulost i peckanje u ekstremitetima, umor i osetljivost na vrućinu. Uz sve to, simtpomi koji se pojave mogu da liče na simptome nekih drugih oboljenja.

Kako bi ustanovili uzrok simptoma, doktori detaljno proveravaju medicinsku istoriju pacijenta, rezultate neuroloških pregleda, i MRI snimak – a ponekad je potrebna i lumbalna punkcija. Osim toga, potrebno je i isključiti sve bolesti koje imitiraju simptome MS. 

Bolesti koje često mešaju sa multiplom sklerozom su:

1. Lajmska bolest

Lajmska bolest je bakterijska infekcija koja se prenosi putem ujeda krpelja. Rani simptomi uključuju umor, groznicu, glavobolju i bolove u mišićima i zglobovima. Kasniji simptomi mogu da uključuju utrnulosti i peckanje u rukama i stopalima, kao i kognitivne probleme, kao što su kratkoročni gubitak pamćenja i problemi sa govorom.

2. Migrene

Migrena je vrsta glavobolje koja može da izazove intenzivnu bol, pulsiranje, osetljivost na svetlost, zvuk i miris, mučnine i povraćanje, probleme sa vidom, vrtoglavicu i nesvesticu. Glavobolje, ali i migrene, se često javljaju kod osoba sa MS, kao i depresija koja prestavlja učestali simptom MS.

3. Radiološki izolovani sindrom

Osobe sa radiološki izolovanim sindromom nemaju vidljive simptome MS, ali često imaju lezije na mozgu, slično onim koje imaju osobe sa MS. Prema rečima stručnjaka, mnoge osobe koje boluju od radiološki izolovanog sindroma kasnije razviju progresivni oblik MS, zbog čega se smatra da je ovo stanje rani indikator za MS.

4. Spondilopatije

Spondilopatije su skup poremećaja kičme koje obično uključuju inflamaciju. Primer je ankilozantni spondilitis, čiji simptomi su bolovi u zglobovima i umor, kao i kod MS.

5. Neuropatija

Neuropatija ili oštećenje nerava se često odnosi na perifernu neuropatiju ili oštećenje nerava van mozga i kičmene moždine. Periferni nervi povezuju mozak i kičmenu moždinu sa ostatkom tela. Ovo oboljenje se često javlja kod osoba koje boluju od dijabetesa, jer visoki nivoi glukoze u krvi oštećuju periferne nerve.

Kao i kod osoba sa MS, kod obolelih od neuropatije može da dođe do gubitna koordinacije, slabosti u mišićima, poteškoćama sa hodanjem ili pomeranjem ruku i nogu. Međutim, postoji nekoliko vrsta neuropatije – a svaka ima svoje simptome, od kojih su neki slični sa simptomima MS.

6. Konverzija i psihogeni poremećaji

Konverzija i psihogeni poremećaji su stanja u kojima se psihološki stres konvertuje u fizički problem – kao što je gubitak vida ili paraliza – za koji ne može da se nađe medicinski uzrok. Studija objavljena u septembru 2016. godine pokazala je da 11 odsto osoba kod kojih se pogrešno ustanovi postojanje MS obično ima konverziju ili psihogeni poremećaj.

7. Neromijelitis optika spektar  (NMO)

Neuromijelitis optika ili Devicova bolest je zapaljenska bolest koja, poput MS, napada mijelin, zaštitni sloj nervnih vlakana, optičkih nerava i kičmene moždine. Ali za razliku od MS, u ranijim fazama obično poštedi mozak. Simptomi NMO mogu da budu slični simptomima MS ali mogu da budu i iznenadni gubitak vida ili bol u jednom ili oba oka, utrnulost ili gubitak osećaja u rukama i nogama, poteškoće sa kontrolisanjem bešike i creva, i nekontrolisano povraćanje i štucanje.

8. Lupus 

Lupus je hronična autoimuna bolest koja se, kao i MS, javlja češće kod žena nego kod muškaraca. Može da izazove bolove u mišićima, oticanje zglobova, umor i glavobolju. Glavni simptom lupusa, koji se javlja kod polovine obolelih, je osip u obliku leptira koji prekriva obraze i nos. Ne postoji dijagnostički test za lupus, i zbog činjenice da su mu simptomi slični simptomima mnogih drugih bolesti, ova bolest se često naziva „velikim imitatorom“.

9. Moždani udar  

Moždani udar se dešava kada krv prestane da dolazi do dela mozga, zbog čega dolazi i do nedostatka kiseonika i nutritijenata u mozgu koji su neophodni za pravilan rad.  Simptomi moždanog udara se obično brzo razvijaju i uključuju gubitak vida, osećaja u ekstremitetima, obično na jednoj strani tela, poteškoće sa hodanjem ili govorom. Svi ovi simptomi takođe mogu da ukazuju i na MS inflamaciju.

10. Fibromijalgija

Fibromijalgija i MS imaju slične simptome, uključujući glavobolju, bolove u zglobovima i mišićima, utrnulost i trnce u ekstremitetima, probleme sa pamćenjem i umor. Kao i MS, fibromijalgija je češća kod žena nego kod muškaraca, ali za razliku od MS, ovo oboljenje se ne pokazuje kao oštećenje mozga na MRI pregledu.

11. Sjogrenov sindrom

Sjogrenov sindrom je još jedan autoimuni poremećaj, a simptomi mnogih autoimunih poremećaja se preklapaju. Uzrokuje umor i bolove u mišićno-koštanom tkivu i češći je kod žena nego kod muškaraca. Međutim, znakovi su suve oči i suva usta, koji nisu povezani sa MS.

12. Vaskulitis

Vaskulitis je zapaljenje zidova krvnih sudova i može da izazove simptome koji mogu da oponašaju MS, a u zavisnosti od vrste vaskulitisa, simptomi mogu da uključuju bol i ukočenost, peckanje i slabost ekstremiteta, kao i kognitivne probleme. Vaskulitis koji pogađa kožu ili telesne organe, poput bubrega, može se dijagnostikovati obavljanjem biopsije na uzorcima tkiva prikupljenih sa tog područja, a neke vrste vaskulitisa mogu da se dijagnostifikuju i testiranjem krvi na prisustvo antineutrofilnih citoplazmatskih antitela (ANCA).

13. Miastenija gravis

Miastenija gravis je hronična autoimuna bolest koja uzrokuje mišićnu slabost koja obično dolazi i odlazi, ali ima tendenciju da vremenom napreduje. Slabost je uzrokovana oštećenjem prenosa nervnih impulsa do mišića. Kod mnogih ljudi, prvi znaci miastenije gravis su spuštanje očnih kapaka i „dupla slika“. Kao i MS, i ovo oboljenje može da izazove poteškoće u hodanju, govoru, žvakanju i gutanju.

14. Sarkoidoza

Sarkoidoza je još jedna inflamatorna autoimuna bolest koja deli neke simptome sa MS, uključujući umor i slabiji vid. Međutim, sarkoidoza najčešće pogađa pluća, limfne čvorove i kožu, izazivajući kašalj ili piskanje, otečene limfne čvorove i kvržice, čireve ili dekoloraciju kože.

15. Manjak vitamina B12

Manjak vitamina B12 može da izazove simptome slične MS, poput umora, zbunjenosti, ukočenosti i bockanja u rukama i nogama – zato što vitamin B12 igra važnu ulogu u metabolizmu masnih kiselina potrebnih za održavanje mijelinskog omotača. Nedostatak vitamina B12 može da se ustanovi analizom krvi.

16. Akutni diseminovani encefalomijelitis (ADEM)

ADEM je teški inflamatorni napad koji pogađa mozak i kičmenu moždinu. Simptomi uključuju temperaturu, umor, glavobolju, mučninu, povraćanje, gubitak vida i otežano hodanje. ADEM se obično brzo razvija, često nakon virusne ili bakterijske infekcije. Deca imaju veću verovatnoću da razviju ADEM, dok se MS češće pojavljuje kod odraslih.

Izvor: Everydayhealth.com

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here