Neuromijelitis optika spektar bolesti predstavlja retko stanje koje utiče na centralni nervni sistem. U pitanju je autoimunska upalna bolest, koja posebno utiče na mijelinski omotač oko nerava u telu. Oblasti na koje najviše utiče su kičmena moždina i optički nervi. Usled toga, ako se ovo stanje pogorša, može da dovede do daljih komplikacija kao što su slepilo i paraliza. Neuromijelitis optika spektar bolesti je najčešći tokom detinjstva, a mlade žene su mu podložnije od muškaraca. Neuromijelitis optika spektar bolesti može biti relapsni ili monofazni, pri čemu ovaj drugi podrazumeva jedan napad koji može da traje mesec ili dva, a prvi karakterišu periodična pogoršanja sa oporavkom između tih pogoršanja.

Šta jesti, a šta izbegavati od namirnica kada imate NMOSB?

Kod pacijenata sa neuromijelitis optika spektrom bolesti se razmatra pristup ishrani u cilju kontrolisanja ove bolesti, kao i njenih simptoma. S obzirom da je u pitanju poremećaj autoimunskog sistema, postoji par izmena u ishrani koje se mogu razmotriti da bi se poboljšao imunski sistem, a istovremeno i izbegla hrana koja bi izazvala pogoršanje. U svakom slučaju, dijagnoza neuromijelitis optika spektar bolesti ne znači obavezno da vam je potrebna specijalna ishrana. Naprotiv, ideja je da imate zdravu, raznovrsnu i dobro balansiranu ishranu kako biste organizmu obezbedili odgovarajuće hranljive materije. Pored toga, nervni sistem najbolje funkcioniše kada njegove ćelije imaju odgovarajuću ishranu da održe svoju strukturu, kao i da se obnove i poprave.

Kod pacijenata sa neuromijelitis optika spektrom bolesti imunski sistem je obično aktivan. Zato unos hrane i dijetetskih suplemenata, koji pomažu smanjivanju aktivnosti imunskog sistema mogu biti od pomoći u kontrolisanju ovog stanja. Na primer, vitamin D pokazuje značajno poboljšanje kod pacijenata sa multiplom sklerozom, stanjem koje je skoro slično neuromijelitis optika spektrom bolesti, ali je manje ozbiljno. Pomaže u usporavanju procesa bolesti, čime se smanjuje verovatnoća napada neuromijelitis optika spektra bolesti. Naučne studije govore da vitamin D ima regulatorni uticaj na funkciju B-ćelija, koje su više uključene u neuromijelitis optika spektra bolesti nego T-ćelije. Iako se vitamin D često dobija usled izlaganja sunčevoj svetlosti, postoje namirnice sa manjim količinama ovog važnog vitamina, koje možete da konzumirate kao što su jaja, žitarice, obogaćeno sojino mleko i masna riba. Ili možete da uzimate vitamin D u vidu suplemenata da biste uneli dovoljnu količinu u organizam.

Masne kiseline takođe utiču na funkcionalnost imunskog sistema. Smanjivanje aktivnosti imunskog sistema kod neuromijelitis optika spektra bolesti koje može biti korisno, nastaje delovanjem omega – 6 masnih kiselina. Uticaj masnih kiselina na imunski sistem obuhvata i T-ćelije i B-ćelije. Slično tome, u vezi sa multiplom sklerozom, visok unos omega – 3 i omega – 6 masnih kiselina, pomaže da se uspori proces bolesti i smanji rizik od relapsa. Najbolji izvori hrane za omega – 6 masne kiseline su biljna ulja, margarini, orašasti plodovi i semenke, dok se omega – 3 može naći u masnoj ribi i namirnicama biljnog porekla kao što su laneno seme, čia semenu i orasima.

Namirnice koje treba da izbegavate ako imate neuromijelitis optika spektar bolesti su one koje stimulišu ili aktiviraju preteranu reakciju imunskog sistema. Pored toga, izbegavajte suplemente koji aktiviraju imunski sistem ili imaju štetan uticaj na vaš imunski sistem. Isto tako se savetuje da pijete dosta vode, da ne pušite i ne pijete alkohol, da jedete neprerađene namirnice i voće umesto prerađenih namirnica i sokova. Takođe trebalo bi da jedete više ribe, izbegavate zasićene masti i bele šećere, ne preskačete obroke, unosite manje soli i pazite na svoju telesnu težinu.

U cilju kontrolisanja ovog stanja, očuvanja telesnog zdravlja i jačanja imunskog sistema možete da imate raznovrsnu, dobro izbalansiranu ishranu, koja uključuje što više hranljivih materija koje su vašem telu potrebne. S druge strane, trebalo bi da izbegavate namirnice i suplemente koji preterano aktiviraju imunski sistem, što dovodi do napada.

Izvor: https://www.epainassist.com/diet-and-nutrition/what-to-eat-and-avoid-when-you-have-neuromyelitis-optica

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here